A New York Times azt követeli, hogy az EU függessze fel Magyarország szavazati jogát, és ne fizessék ki a nekünk szánt támogatások egy részét

2014 augusztus 1., péntek 16:09
999

nyt

Ennyire keményen még sosem ütötte a világ legbefolyásosabb újságja, a New York Times a magyar kormányt. Napok óta jelennek meg cikkek Orbán Viktor beszédéről, amiben temeti Magyarországon a liberális demokráciát, és Putyin Oroszországát jelöli meg követendő példaként.

A Vox azt írta, hogy

"Gyakran vádolták azzal Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy aláássa a liberális demokráciát Magyarországon. Július 26-án Romániában tartott beszédében hivatalosan is bejelentette, hogy ez a célja.”

A Washington Post azt, hogy

Orbán bevezette a Putyinizmust Magyarországon

Ehhez képest ma a New York Times szerkesztőségi cikkben ír a magyar miniszterelnökről. Nagyon keményen.

"Orbán azt hiszi, hogy semmit sem kockáztat. Az Európai Bizottság elnökének keményen kell válaszolnia. Kezdheti azzal, hogy kevesebb eu pénzt ad Magyarországnak, mint amennyit a 2014-2020-as periódusban terveztek. Felfüggesztheti Magyarország szavazati jogát az EU-ban, mert a kormány aláássa az uniós alapértékeket. Ha ezt nem teszi, akkor oda a bizottság szavahihetősége."

Az

Európai Unió próbája

című írásban egyébként végigveszik az Orbán-kormány eddigi lépéseit, beleértve a

  • az RTL Klub csesztetését,
  • a civil szervezetek állami vegzálását,
  • a hajléktalanság krimianalizálását,
  • a kisegyházak tönkretételét,
  • és az Alkotmánybíróság megkerülését.

Egyáltalán nem indulatos, inkább higgadt, szikár írás. Mi áprilisban arra tippeltünk, hogy a Spiegelben jelenik majd meg először ennyire kemény cikk. A lapot eltévesztettük, sajnos úgy tűnik, hogy a többit nem.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt