A cigánysoron 7 méter magasra teszik a villanyórákat

külföld
2014 augusztus 01., 10:45
comments 148

Dupnica egy gyönyörű bolgár kisváros, Szófiától néhány kilométerre délre. Ha arra járnak, mindenképp nézzenek be, a 30 ezres település ugyanis eszményi kiindulópontja a Rila-hegységbe induló túráknak.

De a város mostanában nem ezért jelenik meg a hírekben.

Hanem azért, mert Dupnica Gizdova nevű, főleg romák lakta városrészben a CEZ nevű, cseh tulajdonú energiaszolgáltató minden villanyórát 6-7 méter magasra szerelt fel, miközben az ország többi részén a mérőórák nagyjából fejmagasságban vannak.

A helyi média szerint a szolgáltató az áramlopásokat elégelte meg, ezért szerelte át a mérőórákat úgy, hogy a lakók ne érjék el őket. A CEZ persze tagadja ezt, mivel ezzel részben beismernék, hogy a helyi cigányokat bélyegzik meg. A cég azt mondja, nem diszkriminálja a romákat, hiszen a városrész minden villanyóráját magasabbra tették, nem csak azokat, amik cigány családokhoz tartoznak.

A bulgáriai Diszkriminációellenes Bizottság viszont beperelte a CEZ-t, mert faji diszkriminációt sejtenek a háttérben, hiszen világos, hogy Gizdovában főleg romák élnek.

Az ügy eljutott a szófiai bíróságig, ott viszont felfüggesztették az eljárást, és iránymutatást kértek az Európai Unió bíróságától, hogy az EU diszkriminációellenes jogszabályai vonatkoznak-e az ilyen esetekre.

Ha az EU bírósága úgy dönt, hogy a CEZ döntése mögött faji diszkrimináció áll, annak az uniós jogban komoly következményei lehetnek. Ebben az esetben ugyanis egy bizonyos lakosságarány fölött faji diszkriminációnak lehetne tekinteni szinte bármit, amiben egy-egy településen, városrészben vagy utcában eltérően jár el egy cég, mint máshol.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.