A CNN-en is bemutatták, hogyan építi ki Orbán Viktor a putyinizmust Magyarországon

A Washington Post oldalai után a CNN-en futó műsorában is elmagyarázta a világ egyik legbefolyásosabb külpolitikai újságírója, Fareed Zakaria, hogy mi a gond Orbán Viktor illiberális fordulatával.

Ha valaki, akkor ő biztosan ért hozzá: magát az illiberális demokrácia fogalmát is ő alkotta meg, még a kilencvenes évek közepén.

A négyperces bejétszás sok újat nem mond a Post-ban megjelent cikkéhez képestrészletesen összefoglalja, hogy az új politikai modell, amit Orbán Viktor jelentett be, mennyiben és miért hasonlít leginkább Putyin rendszerére. Az újságíró most is megismételte, hogy sosem gondolta, lesz olyan európai vezető, aki a fogalmát, az illiberális demokráciát büszkén fogja képviselni.

Most mégis megtörtént, ezzel pedig létrejött a putyinizmus. Ennek elemei a nacionalizmus, a vallás, az államkapitalizmus és a kormány által ellenőrzött média. Orbán pedig ezeket a lépéseket követi: felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza az egyéni szabadságjogokat, nacionalista terminusokat használ és rászállt a szabad sajtóra. Ezzel nincs egyedül, hasonlóan jár el Erdogán török miniszterelnök és több európai szélsőjobboldali vezető is, akik példaképként tekintenek Putyinra.

Az utóbbi napokban egymást érik az Orbán tusnádfürdői beszédét kritizáló nyugati cikkek. A New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban kérte az EU-tól, hogy büntesse meg Magyarországot, a Wall Street Journal pedig arról írt, hogy Magyarország autoriter állammá vált Orbán vezetése alatt.