Obama kormánya halálos veszélybe sodort latin-amerikai fiatalokat, akiket titokban Kubába küldtek, hogy lázadást szítsanak

Obama egyik kormányprogramja egészségügyi és civil programok ürügyével titokban latin-amerikai fiatalokat küldött Kubába, hogy politikai változásokat provokáljanak ki. A titkos műveletek azután is folytatódtak, hogy az egyik amerikai vállalkozót bebörtönözték a kubaiak.

Az AP szerint 2009 októberében kezdődő akcióban Costa Rica-i, venezuelai és perui fiatalokat küldtek Kubába, hogy destabilizálják az országot, és lázadást szítsanak. A fiatalok fedőnéven, fedősztorival dolgoztak, gyakran turistaként, és olyan embereket kerestek, akikből politikai aktivistákat csinálhatnak. Volt olyan is, aki papíron HIV-prevenciós műhelyen dolgozott, így – a humanitárius üzenettel – két legyet ütöttek egy csapásra.

Fotó: Yamil Lage / AFP

Csakhogy az AP kiderítette, hogy ezek a fiatalok szinte teljesen képzetlenek voltak, volt aki csak egy 30 perces tanfolyamon vett részt, amin azt tanulta, hogyan kell megtéveszteni a kubai titkosszolgálatot. A tapasztalatlan ügynököket ráadásul semmi sem védte a halálos veszélytől, ha lebuktak, semmilyen biztonsági háló nem állt készen.

A programban 12 latin-amerikai vett részt, 5,41 dolláros órabérért dolgoztak. A munkájuk veszélyesebbé vált, miután az amerikai kormány egyik emberét, Alan Grosst lecsukták, amiért „érzékeny technológiát” csempészett.

A projekt nem sokkal azután derült ki, hogy az AP írt a 2012-ig tartó Kubai Twitter-projektről (aka. ZunZuneo), ami alatt hasonló titkos műveleteket hajtottak végre. Az amerikai kormány a kérdésekre válaszolva csak ködösít, de valószínűleg ezek a projektek Kuba destabilizálását szolgálták. Ezek egy több millió dolláros USAID-projekt részei voltak. Az AP szerint a terv nem járt sikerrel.

A CIA nemrég megígérte, hogy nem fog egészségügyi, vakcinaprogramokat felhasználni a saját titkos műveleteire (mint amilyen az a pakisztáni akció volt, aminek a végén megölték Oszama bin Ladent).