Meghamisított kutatás miatt megölte magát egy japán tudós

tudomány
2014 augusztus 05., 08:18
comments 60

Olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb lesz az őssejtek előállítása. Ezt ígérte a japán állami kutatási szervezet, a Riken kutatócsoportjának tanulmánya, ami a Nature-ben jelent meg januárban.

Csakhogy kiderült, hogy a kutatás eredményét meghamisította a tanulmány vezető szerzője, Obokata Harukó. Emiatt a Nature júliusban visszavonta a tanulmányt. Harukó szerint igenis ígéretes a kutatás, ezért most megismétli azt, szigorú felügyelet mellett, két kamerával állandóan figyelik a munkáját.

A szégyent ugyanakkor nem tudta feldolgozni a manipuláló Harukó felettese, Szaszai Josiki. A kobei intézmény helyettes vezetőjét ugyan nem találták vétkesnek hamisításban, de a belső vizsgálat elmarasztalta, amiért a kutatócsoport felügyelőjeként nem ellenőrizte az adatokat. Szaszai Josiki az intézetben öngyilkos lett, három búcsúlevelet hagyott maga után, az egyiket Obokata Harukónak, a manipuláló munkatársának címezte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.