Kelet-Ukrajnában háború van, a Majdanon is volt egy kisebb összecsapás

2014 augusztus 7., csütörtök 11:50
16

Kijev főterén, ahol a Janukovics elkergetését előidéző tüntetések zajlottak hónapok óta, azóta is sátraznak tüntetők. A város vezetése ennek akart véget vetni, ezért közterület-fenntartókat küldtek oda, hogy tisztítsák meg a teret.

A közterület-fenntartók arra kérték a még mindig a téren lakó demonstrálókat, hogy maguk bontsák el az úttesten álló sátraikat, erre azonban az előbbiek határozott nemet mondtak.

Helyszíni beszámolók szerint a terület megtisztítása ellen tiltakozók közül néhányan összetűzésbe keveredtek a takarítókat kísérő rendőrökkel, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendfenntartókat. Mindkét oldalon többen könnyebb sérüléseket szenvedtek, valamint károk keletkeztek a közterület-fenntartók néhány járművében.

A rendőrök több olyan személyt őrizetbe vettek, akiknél lőfegyvert találtak.

A Függetlenség teréhez legközelebbi metróállomás kijáratát lezárták.

Vitalij Jarema főügyész július 9-én utasította a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetését, hogy tegyen intézkedéseket a központi tér, valamint az állam tulajdonát képező 19 olyan helyiség szabaddá tétele érdekében, amikben a magukat a méltóság forradalmában részt vevőknek és majdanosoknak nevező személyek tartózkodnak.

Délre helyre állt a nyugalom a fővárosban.

Az ország keleti részén viszont továbbra is súlyos harcok zajlanak, csütörtökre virradóra három civil meghalt, öten pedig megsérültek, miután az ukrán fegyveres erők összecsaptak az oroszgyanús szeparatistákkal.

A megyei egészségügyi hatóság közben arról adott hírt, hogy tüzérségi támadás ért egy kórházat Donyeck központjában, aminek következtében egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. 

A harcok nap közben sem szűntek meg Donyeckben, heves tűzharc bontakozott ki az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületénél. A városvezetés arra kérte a lakókat, hogy hagyják el az utcákat, és vonuljanak biztonságos helyre.

A helybeliek a város több kerületéből jelezték, hogy időről időre robbanások zaja, nehéztüzérségi fegyverek lövései és gépfegyversorozatok hallatszanak.

A harcok sújtotta másik kelet-ukrajnai megyeközpontból, Luhanszkból  azt jelentették, hogy gondok vannak a település élelmiszerellátásával, a boltok nagy része zárva tart. Az utcákon tálcákról árulják a kenyeret, az árusítóhelyek előtt hosszú sorok kígyóznak.

A városi tanács közlése szerint a helyzet kritikus és napról napra egyre rosszabbá válik a településen. Már két hete Luhanszk nagy részében nincs áram- és vezetékes vízszolgáltatás. Múlt vasárnap óta a város egész területén némák a vezetékes és a mobiltelefonok. A bankok nem működnek, nem érkeznek meg a fizetések, a nyugdíjak és a szociális ellátások.

Az éjjel is heves tűzharcok folytak a városban, több lakóház és épület megrongálódott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt