Edward Snowden titokban interjút adott a Wirednek

Titokban utazott Moszkvába a Wired újságírója és fotósa, hogy interjút készítsenek Edward Snowdennel, az NSA törvénytelen módszereiről szivárogtató férfival, aki Oroszországtól kapott menedéket. Snowden a címlapon egy amerikai zászlót szorít magához. Itt egy videó a fotózásról:

Az interjúban többek között arról beszélt, hogy reméli, egyszer visszamehet az USA-ba. Még a börtönt is vállalná a jó ügyért, de szerinte nem engedheti meg Amerika, hogy a törvény politikai fegyver legyen, és hogy elijesszék az embereket attól, hogy kiálljanak a jogaikért.

Beszélt az NSA egy titkos projektjéről, a MonsterMindról is. Ez nemcsak megvédi az USA-t a külföldi kibertámadásoktól, de még ellencsapást is indít, ráadásul emberi beavatkozás nélkül. Ezzel a legnagyobb probléma Snowden szerint az, hogy a támadás ártatlan harmadik felek számítógépein csattanna. Például mi lesz, kérdezte Snowden, ha kínai hackerek úgy tennének, mintha orosz gépekről támadnának amerikai szervereket, amire a MonsterMind megtámadna egy orosz kórházat.

Fotó: Platon / Wired

Snowden azt is állítja, hogy hagyott nyomokat az NSA-nek, amiket megfejtve láthatták volna, hogy nem külföldi kém, hanem csak kitálalt, de az NSA képtelen volt ezeket megfejteni.

A volt NSA-alkalmazott arról is beszélt, hogy 2012 elején az NSA okozta a nagy szíriai internetleállást, amikor megpróbáltak telepíteni egy kémprogramot a legnagyobb szíriai internetszolgáltatónál, de túlterhelték, és leállt az internet az ország nagy részén.

A Wired egy videót is közölt, amiben Snowden beszél: