Lassan betelik az internet

TECH
2014 augusztus 14., 13:20
comments 95

Biztos sokan észrevették, az ebayezők biztosan, hogy a héten ledöglött az Ebay, és ez a ledöglés most nem DOS-támadás vagy globális áramszünet miatt következett be, hanem azért, mert az internet nem bírja a terhelést.

Igen, az internet. Nem, nem bírja.

Az, hogy betelik, persze enyhe túlzás, mert a szerverek továbbra is szeretettel várják a macskás animgifeket, és ha betelnek, majd lesz helyettük másik.

Az viszont tény, hogy a nethez csatlakozó gépeket azonosító IP-címek (IPv4) gyakorlatilag elfogytak, a következő verzió, az IPv6 bevezetése pedig csak lassan, fokozatosan zajlik.

A lehalásokat az okozza, hogy egyre több az internethez csatlakozó mobiltelefon, tablet, laptop és egyéb eszköz, és a hálózaton használatos adattovábbítási szabályrendszer, a Border Gateway Protocol (BGP) lassan nem tud mit kezdeni a rengeteg kéréssel.

A BGP felelős azért, hogy meghatározza, milyen úton menjenek az adatok az egyik számítógéptől a másikig. A forgalmat terelő routerek közül azonban sok nincs felkészítve a megnövekedett forgalomra, nincs elég memóriája, vagy nem elég gyors processzor dolgozik benne, miközben a forgalmat egyre több eszköz generálja, és egyre több minihálózat csatlakozik a globális networkhöz.

Szakértők szerint ez okozhatta az Ebay lehalását, és ami még rosszabb, további kimaradásokra ezentúl is lehet számítani. És nemcsak az Ebaynél.

(The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.