Az oroszok nem tudnak a kilőtt konvojukról

külföld
2014 augusztus 16., 07:28
comments 121

Eltelt egy éjszaka, de a világ nem került sokkal közelebb ahhoz, hogy megtudja pontosan, mi történt péntek este azzal az orosz katonai konvojjal, amit az ukránok állítólag megsemmisítettek.

Az sem világos, hogy volt-e egyáltalán orosz katonai konvoj Ukrajnában. Mert bár az ukránok ezt állítják, az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu arról biztosította amerikai kollégáját, Chuck Hagelt, hogy nem kísérte orosz katona a meglehetősen gyanús segélykonvojukat. Ez persze még nem jelent semmit, de mindenesetre ez az orosz álláspont.

Sojgu azt is elmondta Hagelnek, hogy egyáltalán nem egy megszállás előkészítő akciónak használják a konvojt. Az orosz fél álláspontja szerint a konvoj jelenleg is az orosz határ közelében, orosz oldalon állomásozik.

Ennek ellentmond, hogy a Guardian és a Telegraph helyszínen dolgozó újságírói is látták, ahogy a konvoj egy része átlépte a határt, és átment az oroszbarát szeparatisták által ellenőrözött, hivatalosan Ukrajnához tartózó területekre.

Péntek este pedig Petro Porosenko ukrán elnök David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében megerősítette, hogy az ukrán hadsereg megsemmisített egy orosz katonai konvojt Ukrajnában.

Az orosz védelmi minisztérium szerint viszont mindez "valamiféle fantázia" csupán, és nincs olyan orosz katonai konvoj, ami akár éjjel, akár nappal, de átlépte volna az ukrán határt.

Azaz az eddig is meglehetősen bizarr történet újabb fordulatot vett: van egy fél, amelyiknek elvileg megsemmisítették egy katonai egységét, de ahelyett, hogy ezt világgá kürtölné és válaszlépések okának tekintené, inkább letagadja, hogy egyáltalán létezik ilyen konvoj.

A BBC újságírója, Steve Rosenberg pénteken hozzáfért pár teherautóhoz a segélykonvojból, de rakodóterükbe nézve azt tapasztalta, hogy a legtöbb szinte teljesen üres volt.

Időközben a NATO főtitkára,  Anders Fogh Rasmussen is éles szavakkal bírálta az orosz felet. Mint mondta, a fegyverek és harcosok folyamatos áramlását tapasztalják Oroszországból Ukrajnába, ami világos bizonyítéka annak, hogy Oroszország érintett a térség destabilizálásában.

A Fehér Ház egyelőre nem tudja megerősíteni azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket kilőtték volna az ukránok. Legfrissebb közleményük szerint még zajlik az információk összegyűjtése. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.