Kínában az állami média cáfolta, hogy az ebola zombivá változtatná az embereket

Egészségügy
2014 augusztus 16., 06:41
comments 39

Ahogy tűnik egyelőre nehezen megfékezhetőnek az Ebola-járvány, úgy terjednek világszerte rémhírek meg pánikkeltő elképzelések.

Kínában (ahol egyelőre amúgy egyetlenegy gyanús esetet sem regisztráltak még) odáig fajult a hisztéria, hogy az állami médiának kellett közbeavatkoznia, és közölték, hogy az ebola nem változtatja a holtakat élőhalottá. 

Xinhua hírügynökség cikkében emellett több eléggé elterjedt félreértést is tisztáztak. És az egy ilyen téves nézet volt az, hogy vannak, akik szerint az ebolában meghalt emberek váratlanul felélednek, nagyon erőszakossá válnak, és minden mozgó tárgyat meg akarnak harapni, legyen az ember vagy állat.

Nos, ez nincs így. A kommunista állam hírügynöksége még egy szakértőt is megszólaltatott, aki elmondta, hogy épp ellenkezőleg, az ebolától csak gyengébbé válnak az emberek, a halálból visszatérni pedig csak a filmekben lehet.

Szintén cáfolták a cikkben az olyan eléggé elterjedt népgyógyászati ötleteket, mint hogy meg lehet gyógyulni az ebolából, ha hagymás kávét iszol.

Ugyanakkor Kínában tényleg komolyan veszik a járványt, a Nyugat-Afrikából az országba érkezőknek speciális bejáratokat kell használniuk a reptereken. A kínai média még egy fényképet is közölt egy nigériai férfiról, akit a reptéren teljes védőfelszerelésben vizsgáltak meg a hatóságok.

A járványt amúgy tényleg érdemes komolyan venni, mert bár ugyan zombivá senkit nem változtat, de mégis nagyon veszélyes. Eddig több mint ezer áldozata volt Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentése szerint pedig a mértékét eddig rendesen alábecsülték, és még akár fél évig is eltarthat, mire sikerül megfékezni a vírust.

A járványról itt írtunk részletesebben. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.