Az EU kisegíti az orosz embargó miatt bajba került gazdákat

mezőgazdaság
2014 augusztus 18., 10:31
comments 35

Az Európai Bizottság 125 millió eurót (kb. 38,8 milliárd forintot) szabadított fel az orosz mezőgazdasági embargó sújtotta termelők támogatására.

Brüsszeli döntés szerint a piacokon többletként jelentkező zöldségek és gyümölcsök egy részét kivonják, azokat ingyenesen átadják gyermekintézményeknek és szeretetszolgálatoknak, a termelőket pedig kompenzálják. Az intézkedés a paradicsomra, a karfiolra, a szőlőre, az uborkára, és több más olyan idényjellegű terményre vonatkozik, amelyek tárolása nem megoldott és nincs alternatív piacuk Oroszország kiesésével, de egy hete Brüsszelben azt közölték, hogy támogatást kapnak az őszibarack- és a nektarintermelőknek is.

A november végéig szóló tervvel a Brüsszel elejét kívánja venni annak, hogy csökkenjenek a zöldség és gyümölcsárak.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.