Az EU kisegíti az orosz embargó miatt bajba került gazdákat

Az Európai Bizottság 125 millió eurót (kb. 38,8 milliárd forintot) szabadított fel az orosz mezőgazdasági embargó sújtotta termelők támogatására.

Brüsszeli döntés szerint a piacokon többletként jelentkező zöldségek és gyümölcsök egy részét kivonják, azokat ingyenesen átadják gyermekintézményeknek és szeretetszolgálatoknak, a termelőket pedig kompenzálják. Az intézkedés a paradicsomra, a karfiolra, a szőlőre, az uborkára, és több más olyan idényjellegű terményre vonatkozik, amelyek tárolása nem megoldott és nincs alternatív piacuk Oroszország kiesésével, de egy hete Brüsszelben azt közölték, hogy támogatást kapnak az őszibarack- és a nektarintermelőknek is.

A november végéig szóló tervvel a Brüsszel elejét kívánja venni annak, hogy csökkenjenek a zöldség és gyümölcsárak.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.