Három év alatt százezer elefántot mészárolhattak le orvvadászok Afrikában

ÁLLAT
2014 augusztus 19., 12:32
comments 45

Egy most megjelent kutatás szerint valóságos fajirtást végeztek az illegális vadászok 2010 és 2012 között a kontinensen. A Huffington Post által idézett jelentés szerint az elefántcsont-kereslet pörgött fel nagyon Kínában és más ázsiai országokban, ez okozza a vadászat fellendülését.

Évek óta lehetett hallani arról, hogy egyre több az orvvadász-támadás a kontinensen, de most jelentek meg az első komolyabb becslések. A számításokhoz egy alaposan monitorozott kenyai park adatait vették alapul, ehhez vegyítették hozzá az összes elérhető elefánt-népességi adatot. A kutatást a világ legismertebb elefántszakértői vezették. Állításuk szerint, míg egy évtizede az éves elefánthalálozások negyedéért voltak felelősek orvvadászok, addigra most már a halálok 65 százalékát okozzák emberek.

photo_camera (Paula Bronstein/Getty Images)

A kutatók szerint kínai középosztály megerősödése vezethetett az elefántcsont iráni igény ekkora fellendüléséhez. Kínában az elefántcsont komoly státuszszimbólumnak számít, feketepiaci ára évről évre növekszik. Ezzel pedig egyre jobban megéri az orvvadászoknak, hogy a komoly börtönbüntetést is kockáztatva elefántokra vadásszanak. Kína maga is tisztában van a helyzettel, a kenyai nagykövetségük például nemrég adott át rezervátumoknak orvvadászok ellen bevethető felszereléseket, otthon pedig felvilágosító kampányokat kezdenek.

Afrikán belül amúgy komoly eltérés mutatkozik a halálozási arányokban. Botswanában például nem hogy stagnál, de még növekszik is az elefántpopuláció. Ugyanakkor középen és keleten fekvő országokban, Tanzániában, Kenyában drasztikusan csökken a számuk. Tanzánia elefántállománya pedig pár év alatt 40 ezerről 13 ezerre csökkent.

photo_camera Kenyai rendőrök lefoglalt agyarakkal idén júniusban. (STRINGER / AFP)

Azt, hogy pontosan hány elefánt él a Földön, elég nehéz megmondani. A leggyakrabban idézett szám szerint jelenleg olyan 400 ezren lehetnek. Ezért persze a halálok számát sem könnyű megmondani, de a kenyai Save the Elephants projekt másfél évtizede vezet adatbázist kenyai nemzeti park elefántszületéseiről és halálairól, és ezekből az adatokból tudtak következtetéseket levonni a kontinensre.

A jelenleg hozzáférhető legpontosabb adatokból rajzolódott ki ez a lesújtó kép, hogy három év alatt százezer állattal végezhettek orvvadászok. A kutatók abban hisznek, hogy az elefántok nem fognak kihalni. Azokban az országokban ugyanis, ahol a kormány befektet a vadon élő állatok védelmébe, ott nem csökken az állatok száma. Hasonló irtási válság zajlott le a hetvenes-nyolcvanas években is, akkor a japán kereslet miatt támadták az állatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.