Izrael nem engedi Gázába a legnagyobb emberjogi szervezeteket

Közös tiltakozást adott ki szerdán a világ két nagy emberjogi szervezete, miután embereiket az izraeli kormány nem engedte be Gázába. Az Amnesty International és a Human Rights Watch munkatársai az izraeli bombázások hatását és a Hamasz visszaéléseit egyaránt vizsgálni kívánta. Mindkét háborús félre érkeztek ugyanis panaszok hozzájuk.

Gáza csak Izraelen vagy Egyiptomon keresztül közelíthető meg, azonban egyik ország sem engedi át az emberjogi szervezetek munkatársait. A palesztinok által lakott, és blokád alatt tartott területre az Amnesty utoljára 2012-ben mehetett be (akkor Egyiptomon keresztül), míg a Human Rights Watch 2006-ban volt utoljára Gázában (akkor Izrael felől mehettek).

A két szervezetet bürokratikus packázásokkal tartják távol. Hivatalosan ugyan nincsenek kitiltva, de az illetékes izraeli minisztériumoktól nem kapják meg a szükséges papírokat.

Július 8-a óta tart a háború a háború Gázában, a két szervezet több mint egy hónapja szeretné elérni, hogy megnézhessék, mi a helyzet ott.