Elindult a Cseh Tamás Program

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján megjelent a Cseh Tamás Program első pályázati felhívása, amiben pályakezdő előadók és zenekarok jelentkezését várják.

Az NKA Zenei Kollégiuma olyan pályakezdő előadók és zenekarok első hang- meg képfelvételének elkészítését, és a pályára lépést segítő kommunikáció megvalósítását kívánja támogatni, akik igazolni tudják, hogy a pályázat megjelenése előtt legalább 12 hónappal már működtek és minimum két nyilvános fellépésük volt.

A kollégium rendelkezésére álló tervezett keretösszeg 60 millió forint, amiből pályázatonként 2 millió forint támogatás igényelhető. Pályázatot benyújtani előzetes regisztrációt követően csak online, az NKA portálján keresztül szeptember 22-én éjfélig lehet.

A Cseh Tamás Program elindulását május 12-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke jelentette be. De hogy miért pont a 2009-ben elhunyt énekes nevére húzzák fel a pénzosztó programot, arról több nem igazán derült ki.

Az új, magyar könnyűzenei program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését – ezt írja az MTI, ahogy azt is, hogy a projekt több alprogramból áll, amik lehetőséget teremtenek a könnyűzene egyes részterületeinek támogatására. A most megjelent felhívás az első alprogram megvalósulását segíti, amit további pályázati felhívások követnek az NKA Zenei Kollégiumánál.

A lebonyolításhoz rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százaléka: így 2014-ben 500 millió forint, továbbá a következő két évben 100-100 millió forint biztosított a program sikeres folytatásához.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.