Már az ukrán határőrök ellenőrzik az orosz konvojt

2014 augusztus 21., csütörtök 16:05
13

A határ orosz oldalán az ukrán határőrök megkezdték a fehérre mázolt 280 kamion átvizsgálását. A Reutersnek Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője megerősítette, hogy kora délután megkezdték a határ- és vám ellenőrzés kapcsolatos teendőket. A határszakaszt az oroszbarát szeparatisták tartják kezükben, ők engedélyezték az ukrán határőröknek az áthaladást a teherautókhoz.

FP PHOTO/SERGEY VENIAVSKY

A 280 kamion augusztus tizenkettedikén indul el Moszkva mellől, két nap alatt értek le a határhoz, azóta ott vesztegelnek. A teherautókban állítólag 1800 tonnányi élelmiszer, víz, gyógyszer, hálózsák és áramfejlesztő van. Szerda este tizenhat kamion vámkezelését kezdték meg, csütörtökön szintén ugyanennyit vizsgáltak át.

Kijev továbbra is aggódalommal figyeli a konvojt és kételkedik benne, hogy a kelet-ukrajnai lakosságnak kíván Oroszország segítséget nyújtani és nem a szakadárokat segítik ki, vagy használják valami provokációra a segélyszállítmányt. Moszkva a hét elején időhúzással vádolta az ukrán kormányt, mire Kijev válaszul leszögezte, hogy az oroszok döntöttek úgy, hogy a szakadárok által ellenőrzött területen át juttatja célba a segélyszállítmányt, így annak biztonságát a szeparatistáknak és Moszkvának kell garantálnia. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt