Nincs szükség papírokra, elég volt elkérni a Gripeneket a Fradi-stadion avatójára

2014 augusztus 21., csütörtök 7:49
93

Az Átlátszónál szerették volna megtudni, mennyibe került pontosan és hogyan zajlott a három Gripen-vadászgép kikölcsönzése a Ferencváros új stadionjának avatására.

Váratlan fordulatként derült ki, hogy gyakorlatilag sehogy. A lapnál beadtak egy közérdekű adatigénylést a tulajdonos Honvédelmi Minisztériumnak, és a sajtóosztálynak is elküldték a kérdéseket.

Az adatigénylésre ennyi válasz jött:

A repülőgépek bérbeadására nem került sor, így azzal kapcsolatban költségvonzat sem merült fel.
Bérbeadás hiányában kérése ellenére sem bérleti szerződést, sem költségkimutatást nem tudunk küldeni az Ön részére.

A sajtóosztálytól érkező válaszok még érdekesebbek lettek. Az kiderült belőlük, hogy a Honvédelmi Minisztérium vezetése döntötte el a gépek, kiképzési feladat végrehajtásaként, átrepüljenek a stadion felett. Ez az éves tervezett repülési órák része volt, ezért semmiféle költségtöbblettel nem járt a HM számára. Ezért nincs olyan költség, amit az FTC-nek meg kéne térítenie.

Mindössze annyi történt, hogy felszálltak a repülőgépek kiképzési feladat teljesítésére, amelynek része volt az FTC stadionja fölötti átrepülés is.

- áll a minisztérium válaszában.

Az Átlátszó rákérdezett arra is, hogy mennyibe kerülne másnak kölcsönkérnie egy órára a Gripeneket, de a HM szerint a kölcsönzés nem lehetséges.

Volt egy kérdés is, ami minden a repüléssel kapcsolatos iratot kérte volna ki a HM-tól. Ezt a részt szó szerint idézzük:

“Amennyiben szerződés nem keletkezett a Gripenek részvételéről a Fradi-pálya avatóünnepségén, akkor legyen szíves küldjék el a “Gripenek bevetése a Fradi-pálya avatóünnepségén” kapcsolatos valamennyi iratot, ami tartalmazza a kérést a Ferencváros részéről (hiszen valaki minden bizonnyal megkérte/megigényelte a Gripeneket a HM-től), és a döntésről, ki döntötte el a Gripenek ilyen célra történő felhasználást és a többi ezzel kapcsolatos iratot.”

És a válasz:

“Mivel nem került sor a „Gripenek bevetésére a Fradi-pálya avatóünnepségén”, így az “azzal kapcsolatos iratokat” sem tudjuk megküldeni Önnek. A Gripenek repüléseivel kapcsolatos iratok a Hvt. 38. § (7) bek. alapján nem nyilvánosak.“

A gépek repülési költsége amúgy becslések szerint 60 millió forint lehetett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt