Fesztiválozunk, filmfesztiválozgatunk? Azt a népi demokrácia építésével mi lesz?

Fotó: Byron Schumaker / Fehér Ház

2006 óta minden évben megrendezték Pekingebn a független filmek fesztiválját. Idén is meg akarták rendezni, de a rendőrség rajta ütött a szervezőkön. Li Hszien-tinget, a fesztivál főszervezőjét és Vang Hung-vejt, a művészeti igazgatóját őrizetbe vették, bár azóta barátaik szerint már el is engedték.

A fesztiválra beérkezett műveket, illetve az elmúlt tíz évben összegyűjtött anyagokat viszont elkobozták Litől, így az idén elmarad a fesztivál.

"Az utóbbi pár évben, amikor arra kényszerítettek volna, hogy töröljük a fesztivált, egyszerűen más helyszínre költöztünk, vagy halasztottuk a vetítéseket. Idén viszont nincs erre lehetőség, teljesen betiltották a fesztivált" - mondta Li.

Az esemény tervezett helyszínén, Peking Szungcsuang nevű elővárosában szombaton magukat falusiaknak mondó emberek állták el a fesztiválra érkező rendezők és nézők útját. Ezek a nyilvánvalóan teljesen öntevékeny falusiak azt is megakadályozták, hogy a helyszínre kiérkező újságírók képeket vagy videókat készítsenek. Mi több, az AP riporterének a kameráját még össze is törték, egy másik AP-tudósító telefonját meg szimplán elvették - igaz, később visszaadták.

Chris Berry, a londoni King's College filmelméleti professzora szerint mindez arra utal, hogy az új államfő, Hszi Csin-ping az ideológiai teret is uralni akarja, pedig az utóbbi időben ebben sokat lazult a vezetés. (Via AP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.