Rasszistának tartott költőért őrül meg Hende Csaba

politika
2014 augusztus 24., 12:00
comments 121

Vesekő miatt fekszik ma kórházban Hende Csaba honvédelmi miniszter, de remélhetőleg hamar meggyógyul. Egyrészt azért, mert a vesekő nagyon rossz betegség, másrészt azért, mert a héten fontos dolga van.

Ha minden igaz csütörtökön Hende Csaba

méltató beszédet mond Szentmihályi Szabó Péter: Megmondtam előre. Összegyűjtött versek című kötetének díszbemutatóján.

A könyv a Zrínyi Kiadó gondozásában jelenik meg. Ez is szerepel a honvédelmi miniszter heti programjában.

Szentmihályi Szabó Péter most nyáron sokat szerepelt nálunk is. Őt szánta a külügyminisztérium olasz nagykövetnek. Utólag kiderült, hogy nem volt túl jó választás.

Azért nem, mert Szentmihályi elég szélsőséges politikai nézeteket vall, és a különböző, Magyarországon élő kisebbségekért sincsen oda. Ezt például ő írta:

"Hagyjuk itt magyar hazánkat a romának, a románnak, az osztráknak, a zsidónak, szerbnek, svábnak meg a tótnak, hozzák helyre, amit együtt olyan jól el is toltak."

Köszöntötte már versben a Magyar Gárdát, tudják azt a szervezetet, amit a bíróság betiltott, mert félelmet keltett a romákban. Feltételezett kommunista múltjáról csinált anyagot az RTL Híradó, az amerikai VOX pedig, ami egyébként nem foglalkozik napi szinte a magyar külügyi kinevezésekkel, azt írta, hogy

"Magyarország új római nagykövete azt gondolja, hogy a zsidók a sátán ügynökei, akik rabszolgasorba döntik az emberiséget."

Ez utóbbi egyébként abból a szempontból csúsztatás, hogy a Sátán ügynökeiről szóló cikkben nem írta ki egyértelműen, hogy a zsidókra gondol.

Szentmihályi végül visszalépett, azt mondta, hogy nem akar zavart kelteni az olasz-magyar kapcsolatokban. Úgy látta, hogy rajta keresztül egyébként Orbán Viktort akarták támadni, és amúgy nem tartja magát rasszistának vagy antiszemitának.

Szóval őt méltatja csütörtökön Hende, az ő verseskönyvét gondozza a HM kiadója. Ez azért is jó hír, ugyanezzel a címmel 1984-ben jelent meg verseskötete Szentmihályinak, akit akkor még üldöztek a kommunisták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.