A lelőtt izraeli drón pörgetheti fel az iráni drónprogramot

külföld
2014 augusztus 26., 10:38
comments 93

A teheráni állami média még vasárnap közölte, hogy az Iráni Forradalmi Gárda lelőtt a natzani urándúsító közelében egy izraeli drónt. A lopakodódrónokat direkt arra fejlesztették, hogy radarokat elkerülve legyenek képesek repülni, észrevétlenül.

Ez most a jelek szerint nem sikerült, ebből pedig Iránnak nagyobb haszna is származhat ebből, mint azt elsőre gondolnánk.

photo_camera A lelőtt izraeli drón az Iráni Forradalmi Gárda honlapján (- / IRAN'S REVOLUTIONARY GUARD WEBSI / AFP)

Amellett, hogy katonai sikerekkel dicsekedhetnek most az iráni vezetők, egyúttal hozzá is férhetnek a nagyon komolyan titkosított izraeli technológiához. Az izraeli kormány már régóta komolyan aggódik amiatt, hogy a Hezbollah iráni fejlesztésű drónokkal támadhat az országra. Ha a most lelőtt drón nem sérült meg túlságosan, és Irán képes lesz a kifinomult technológiát megismerni, akkor könnyen újragyárthatják házilag az izraeli fejlesztést.

Sajtótájékoztatón kedden az is kiderült, hogy az irániak az utóbbi években számos külföldi drónt fogtak el légterükben, amelyekkel az ország nukleáris létesítményei után kutattak volna. Köztük van a Locheed Martin által tervezett RQ-170 Sentinel típusú amerikai megfigyelődrón is, amit még 2011-ben lőttek le. Az Egyesült Államok akkor tagadta a drón elvesztését, de később a CIA bevallotta, hogy odalett a drón, igaz azt szerintük nem lelőtték, hanem üzemzavar miatt lezuhant. Idén májusban egy hivatalos ünnepségen Irán be is mutatta annak a modellnek egy másolatát.

Irán számára az utóbbi években egyre fontosabbá vált egy drónhadsereg felállítása, tavaly novemberben mutatták be az első vadászdrónjukat, szakértők szerint pedig az ország egy apró, de nagyon masszív hazai drónprogrammal rendelkezik. Annyira, hogy már az export is megindult a szövetségeseknek, iráni fejlesztésű drónt szúrtak már ki Szíriában, Venezuelában és a Hamász irányítása alatt a gázai övezetben is.

Izrael, szokásához híven, nem kommentálta a drón elvesztését. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.