Elfoglaltak egy várost a szakadárok Délkelet-Ukrajnában

Egyéb
2014 augusztus 27., 18:20
comments 226

Oroszpárti szakadárok nyomultak be a stratégiailag nagyon fontos Novoazovszk városába Donyeck megye déli részén. A tengerparti város elfoglalása kulcsfontosságú, ha Oroszország szárazföldi összeköttetést akar létesíteni a még márciusban annektált Krímmel.

Donyeck megye déli, tengerparti területeit eddig az ukrán hadsereg ellenőrizte, de az elmúlt napokban rendszerint orosz alakulatokba ütköztek, amiket rendre az orosz tüzérség, néha pedig helikopterek is támogattak. Oroszország hivatalosan mindent tagadott, nem hivatalosan pedig azt állította, hogy a katonák csak eltévedtek.

photo_camera A harci helyzet augusztus 27-én. Látható, hogy Novoazovszknál a semmiből nyílt új front, korábban úgy ötven kilométerrel északabbra voltak csak csapataik a szakadároknak. A képre, vagy erre a linkre kattintva nagyban is megnézheti.

Akárhogy is, a szakadárok most olyan területeken tudtak előretörni, ahol eddig nem voltak csoportjaik - a négy hónapja tartó háborúban most először jutottak el ezekre a területekre. Novoazovszk bő negyven kilométerre van a várostól északra húzódó fronttól.

Novoazovszkot tüzérséggel is lőtték, ami megintcsak arra utal, hogy az orosz hadsereg aktívan támogatja a szakadárok műveleteit. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője szerint a várost orosz és ukrán területről is lőtték, a környéken pedig orosz katonák foglaltak el hét ukrán falut. (Via MTI. Címlapkép: AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.