Elfoglaltak egy várost a szakadárok Délkelet-Ukrajnában

Egyéb
2014 augusztus 27., 18:20
comments 226

Oroszpárti szakadárok nyomultak be a stratégiailag nagyon fontos Novoazovszk városába Donyeck megye déli részén. A tengerparti város elfoglalása kulcsfontosságú, ha Oroszország szárazföldi összeköttetést akar létesíteni a még márciusban annektált Krímmel.

Donyeck megye déli, tengerparti területeit eddig az ukrán hadsereg ellenőrizte, de az elmúlt napokban rendszerint orosz alakulatokba ütköztek, amiket rendre az orosz tüzérség, néha pedig helikopterek is támogattak. Oroszország hivatalosan mindent tagadott, nem hivatalosan pedig azt állította, hogy a katonák csak eltévedtek.

photo_camera A harci helyzet augusztus 27-én. Látható, hogy Novoazovszknál a semmiből nyílt új front, korábban úgy ötven kilométerrel északabbra voltak csak csapataik a szakadároknak. A képre, vagy erre a linkre kattintva nagyban is megnézheti.

Akárhogy is, a szakadárok most olyan területeken tudtak előretörni, ahol eddig nem voltak csoportjaik - a négy hónapja tartó háborúban most először jutottak el ezekre a területekre. Novoazovszk bő negyven kilométerre van a várostól északra húzódó fronttól.

Novoazovszkot tüzérséggel is lőtték, ami megintcsak arra utal, hogy az orosz hadsereg aktívan támogatja a szakadárok műveleteit. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője szerint a várost orosz és ukrán területről is lőtték, a környéken pedig orosz katonák foglaltak el hét ukrán falut. (Via MTI. Címlapkép: AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt