Kína drónokat vet be a saját állampolgárai ellen

A kínai kormány bejelentette, hogy drónokat telepít az orszáh észak-nyugati részén lévő Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területre. A drónok feladata a hivatalos közlés szerint a területen élő terroristák mozgásának követése.

Terroristák alatt az ország e részén a kínai kormány az ujgur szeparatistákat érti, akik valóban egyre többször támadnak kínaiakra, ezek a támadások pedig egyre több halálos áldozatot követelnek Peking szerint. A szeparatisták függetlenséget akarnak, mivel Hszincsiang lakossága sokban különbözik Kína többi részétől. Az itt élők főleg muszlimok, és Kína történelmében majdnem annyiszor kormányozta ezt a területet valamilyen központtól független hatalom, mint ahányszor a kínai birodalom. Ehhez képest a kommunista vezetés is mintha mostohaként kezelné a tartományt, például általában itt kísérleteznek a kínai atomfegyverekkel.

De vissza a drónokhoz.

Szóval a kormány azt mondja, hogy a terroristákat figyelik majd a repülők. A gyakorlatban azonban ez úgy néz ki, hogy a drónok folyamatosan keringenek az ujgurok falvai fölött, ez pedig értelemszerűen nem tetszik a területen élőknek, és még akkor is a szeparatisták oldalára lökheti őket, ha eredetileg nem támogatták a függetlenségi mozgalmakat.

Kína egyre jobban rákattan a katonai drónokra, elég sokat is gyártanak. Eddig többnyire megfigyelésre használták a repülőket, nemrég azonban olyan fotó is napvilágot látott, amin - szakértők szerint - Kína első, fegyverzettel felszerelt drónja látható. (via Qz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.