Kína drónokat vet be a saját állampolgárai ellen

külföld
2014 augusztus 29., 19:59
comments 23

A kínai kormány bejelentette, hogy drónokat telepít az orszáh észak-nyugati részén lévő Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területre. A drónok feladata a hivatalos közlés szerint a területen élő terroristák mozgásának követése.

Terroristák alatt az ország e részén a kínai kormány az ujgur szeparatistákat érti, akik valóban egyre többször támadnak kínaiakra, ezek a támadások pedig egyre több halálos áldozatot követelnek Peking szerint. A szeparatisták függetlenséget akarnak, mivel Hszincsiang lakossága sokban különbözik Kína többi részétől. Az itt élők főleg muszlimok, és Kína történelmében majdnem annyiszor kormányozta ezt a területet valamilyen központtól független hatalom, mint ahányszor a kínai birodalom. Ehhez képest a kommunista vezetés is mintha mostohaként kezelné a tartományt, például általában itt kísérleteznek a kínai atomfegyverekkel.

De vissza a drónokhoz.

Szóval a kormány azt mondja, hogy a terroristákat figyelik majd a repülők. A gyakorlatban azonban ez úgy néz ki, hogy a drónok folyamatosan keringenek az ujgurok falvai fölött, ez pedig értelemszerűen nem tetszik a területen élőknek, és még akkor is a szeparatisták oldalára lökheti őket, ha eredetileg nem támogatták a függetlenségi mozgalmakat.

Kína egyre jobban rákattan a katonai drónokra, elég sokat is gyártanak. Eddig többnyire megfigyelésre használták a repülőket, nemrég azonban olyan fotó is napvilágot látott, amin - szakértők szerint - Kína első, fegyverzettel felszerelt drónja látható. (via Qz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.