Garri Kaszparov: Háború van, ostobák!

külföld
2014 augusztus 31., 19:30
comments 740

A világ valaha volt egyik legjobb sakkozójából Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusává váló Kaszparov ezzel a címmel írt véleménycikket a Time magazinba.

Kaszparov cikkében az orosz agresszió mellett a nyugati hatalmak viselkedését is kritizálta, mint írta,

Berlin és Washington gyáva szóhasználata éppen annyira szégyenteljes, mint Putyin rezsimjének 'a fekete az fehér'-jellegű propagandája. És sokkal veszélyesebb.

A politikus felidézi: ahogy a fegyveres erők és hadosztályok előrehaladtak Kelet-Ukrajnában, az ukrán kormány könyörgött segítségért a szabad világnak, abban bízva, hogy meg fogják védeni azt, aki közéjük tartozik. Viszont a szabad világ vezetői közben azzal küzdenek, hogy megtalálják a megfelelő terminológiát az eseményekre.

Putyin véres inváziója egy szuverén európai országban úgy zajlik most, mint Krím esetében zajlott.

Emlékeztek a Krímre?

- teszi is fel a kérdést Kaszparov, majd sorolja tovább, megemlítve a maláj gép lelövését, a gyilkosságokat, miközben a Nyugaton azt se tudják, minek nevezzék mindezt.

Putyin hazugságai nyilvánvalóak és várhatóak voltak Kaszparov szerint, az európai vezetők és a Fehér Ház mégis, még a Kremlnél is jobban szeretnének úgy tenni, mintha ez csak lokális konfliktus lenne, aminek megoldásához nem kell más, csak határozatlan ígéretek a biztonságos távolból. Kaszparov ezután felidézi, amit George Orwell írt a korrupt nyelvről, ami képes korrumpálni a gondolatokat is.

photo_camera Lvivben önkéntesek Putyin arcára célozva gyakorolják a lövéseket (YURIY DYACHYSHYN / AFP)

A megbékítés nyugati retorikája a mentális és erkölcsi korrupció állandó körét hozta létre . Az igazság kimondása egyben most több hónapnyi hazugság bevallását is jelentené. Mint ahogy az is évekbe telt, hogy a nyugati vezetők végre elismerjék, Putyin nem tartozik a G-7 demokratikus tagjai közé.

És Kaszparov is hallja persze a nyugati vezetők folyamatos ígérgetését, de szerinte mindez paródiaként hat, miközben orosz katonák pusztítanak el ukrán falvakat.

Kaszparov szerint Petro Poroshenkónak hozzá kellett volna öltöznie Obama ruhatárához azzal, hogy amikor találkoztak, olyan pólót vesz fel, amire az van írva:

Ez egy háború, ostoba!

És ahogy az orosz tankok nyomják vissza a lestrapált ukrán sereget, Obama csak azt ismételgeti, hogy az ukrán helyzetnek nincs katonai megoldása. És ez hatalmas csalódás Kaszparov számára. Mint írja, nincs idő, hogy a fuldokló embert megtanítsák úszni.

photo_camera Kaszparovot viszik el rohamrendőrök egy ellenzéki tüntetésről Moszkvában, 2012-ben (ANDREY SMIRNOV / AFP)

Majd azzal folytatja, hog a nyugati országok reagáltak ugyan Putyin agressziójára, de mindig pár lépéssel elkésve. Az erős szankciók és a világos kiállás Ukrajna területi egysége mellett esetleg valós hatást válthattak volna ki februárban, amikor az oroszok megszállták a Krímet.

Mint a párhuzam egyik első használója, ironikusnak érzem, mennyire gyorsan vált botrányból közhellyé, hogy Putyint Hitlerhez hasonlítják.

- írja Kaszparov, aki szerint Putyin arroganciája és nyelvezete egyre jobban emlékeztet Hitlerére, és közben sehol nincs egy Churchill a láthatáron, csak Chamberlainekből van túlkínálat a hatalom csúcsain.

És amíg Putyinnak minden ilyen simán megy, amíg ellenállás nélkül lépkedhet győzelemről győzelemre, csak nagyobb támogatást fog szerezni magának. Gyakorlatilag puskalövés nélkül foglalta el a Krímet, ügynökökkel és fegyverekkel szivárgott be Kelet-Európába, míg Európa csak habozott.

A sakknagymester szerint az orosz parancsnokok, akik az akciókat irányítják, egyáltalán nem ostobák, pontosan tudják, hogy a NATO figyeli őket, és bármikor odacsaphatnak. Putyin legyőzhetetlenséget sugárzó aurájától függnek, ami napról napra nő, ahogy a Nyugat nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának. Kaszparov szerint meg kell értetni ezekkel a parancsnokokkal, hogy náluk sokkal nagyobb erővel állnak szemben, és hogy életük veszélyben van. Ehhez azonnali katonai segítség kell nyújtani. Ha a NATO most sem nyújt segítséget, az ismét zöld jelzés lesz Putyin számára.

Kaszparov emellett a szankciók kiszélesítését is kéri, de most már olyanokra van szükség, ami az orosz embereket is érinti. Szerinte ők meg tudnák dönteni Putyin rendszerét, de nem ösztönzi őket semmi arra, hogy hatalmas kockázatot vállaljanak ezért.

Olyan mértékű szankciók kellenek, amik érthetővé teszik Putyin háborújának költségeit.

Kaszparov tudja, hogy ez mindig csak az utolsó megoldás lehet, de már nincs nagyon mire várni.

Ha diktátorokat kell megállítani, minden késés felveri az árat. A történelemből pedig jól lehet tudni, hogy a nem-cselekvés ára mindig magasabb.

Most az egyetlen fennmaradó opció kockázatos és nehéz, de mégis meg kell próbálni. A legjobb érv, amiért ma kell megállítanunk Putyint, brutálisan egyszerű: holnap sokkal nehezebb lesz.

- zárja írását Kaszparov.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.