Az amerikaiak megőrülnek a betiltott AK-47-esekért

Az Amerikai Egyesült Államok egyik Oroszországgal szembeni szankciójának áldozata a Kalasnyikov-gyár is: nem szállíthatnak több fegyvert az USA boltjaiba. Néhány fegyverkereskedő viszont idejében lépett, és még a szankció életbelépése előtt bespájzolt AK-47-esekből.

A vevők a tiltás után pillanatok alatt elhordták a készletet.

Az embargó kihirdetése után több amerikai fegyvertartó csoport is kombinálni kezdett, mondván, hogy az orosz-ukrán konfliktus csak kifogás a demokrata Obama-kormányzat számára ahhoz, hogy betiltsák a nekik nem tetsző fegyvereket. Fegyverárusok szerint volt olyan vevő is, aki egyszerre 8-10 gépkarabélyt is elvitt, darabonként 1000 dollárért vagy akár drágábban.

A Washington Post hosszú cikkben mutat rá arra az ellentmondásra, hogy akárhányszor csak előkerül az Egyesült Államokban a fegyvertartás vagy - értékesítés korlátozása, elképesztően megugranak az eladások. Több boltban is ragasztottak ki Obamát ábrázoló plakátokat, amikre ironikusan

„Az év fegyverkereskedője”

szlogent írták.

Az amerikai vevők annak ellenére is tülekedtek az eredeti Kalasnyikovokért, hogy az embargó kihirdetése után a hatóságok felhívták a figyelmüket, hogy az AK-47-eshez hasonló gépkarabélyok ezután is kaphatóak lesznek.