Ukrajna után Kazahsztán kerülhet Putyin célkeresztjébe

Javában harcolnak Ukrajnában, de máris újabb ország érezheti, milyen, amikor Putyin szapulni kezdi. Az orosz elnök Kazahsztánnal kapcsolatos megszólalásaiban egyre inkább a szovjet-korszakot idéző birodalmi nosztalgia uralkodik.

A múlt héten arról beszélt, hogy

a kazahoknak érdemes jól viselkedniük, ha orosz érdekeket kell kiszolgálni.

Putyin és Nazarbajev (AFP)

Pénteken pedig egy orosz fiatalok előtt tartott beszédében kitért arra, hogy Kazahsztán nevű állam sosem létezett, az egész ország a jelenlegi elnök, Nurszultán Nazarbajev műve.

„Biztos vagyok benne, hogy Kazahsztán lakóinak többsége azt támogatja, hogy az országuk erősebb kapcsolatokat építsen ki Oroszországgal. Nazarbajev pedig óvatos vezető, talán a legóvatosabb az egész poszt-szovjet térségben. Sosem cselekedne az országában élők akarata ellen.

Kazahsztán része a hatalmas orosz világnak, ami ipari és technológiai szempontból része a globális civilizációnak. Meg vagyok róla győződve, hogy közép- és hosszútávon ennek megfelelően alakulnak a dolgok.”

Putyin szerint Nazarbajev azért vitt végbe nagy dolgot, mert addig soha nem létező államot hozott létre, és a kazah népnek nem volt államisága.

Nazarbajev nem örül

A kazah vezető nem volt elragadtatva Putyin szavaitól. Be is jelentette, hogy veszélyben érzik Kazahsztán függetlenségét, akkor eltávolodnak Oroszországtól. Nazarbajev még az Eurázsiai Unióból való kilépéssel is fenyegetett. (Ez a szövetség Putyin válasza az EU-ra, ebbe akarta - még tavaly is - becsábítani Ukrajnát.)

„Függetlenségük, amiért nagyapáink is harcoltak, a legkedvesebb kincsünk. Először is: soha nem fogjuk csak úgy átadni valakinek, és másodszor: mindent meg fogunk tenni a védelme érdekében. Kazahsztán nem lesz tagja olyan szervezeteknek, amelyek veszélyeztetik az önállóságunkat.”

Kazahsztán sok szempontból Ukrajnához és a putyini agressziótól szintén rettegő balti államokhoz hasonló helyzetben van. Szovjet utódállam, a hatérain komoly lélekszámú orosz kisebbség él, és eredendően erősek a gazdasági kapcsolatai Oroszországgal.

Csak míg a balti államokat épp a NATO, az EU és az Egyesült Államok igyekeznek megnyugtatni és a támogatásukról biztosítani, addig Kazahsztánnak egyedül kell szembenéznie Putyinnal, eddigi függetlensége alatt ugyanis épp Oroszország volt a legjelentősebb partnere. Nyugatról inkább csak kritikát kap, Nazarbajev ugyanis autoriter rezsimet tart fenn, cenzúrázza a sajtót és az internetet, befolyásolja az igazságszolgáltatást és visszaél államfői hatalmával. (via Guardian)