Szénhiány van Ukrajnában, ezért korlátozzák a Krím áramellátását

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ukrajna korlátozta az áramszállítást a Krímbe. Arra hivatkoznak, hogy belföldön is gondok vannak az áramellátással szénhiány miatt.

Ukrajna Európa második legnagyobb széntermelője, de a kelet-ukrajnai események miatt az ország 115 bányájának felében áll a termelés. Júliusban 5,6 millió tonna szenet bányásztak Ukrajnában, ami 22 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ma azt mondta, „az oroszbarát szakadárok szétbombázták Kelet-Ukrajnában a legfontosabb szénbányákat, amik eddig az ukrajnai villamos erőműveknek termelték a fűtőanyagot”. Ukrajna ezért most arra kényszerül, hogy külföldről, Dél-Afrikából importáljon 1 millió tonna szenet, a hazainál magasabb áron.

Ukrajna fedezi az Oroszország által márciusban annektált Krím áramszükségletének 80 százalékát. Az Ukrinterenergo ukrán állami áramszolgáltató szerint, ha romlik az áramellátás Ukrajnában, akkor teljesen leállhat a Krím ellátása elektromos energiával. (Reuters via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.