Amerikai állampolgár állhat az Iszlám Állam profi médiakampánya mögött

külföld
2014 szeptember 05., 09:50
comments 34

„Nem azért akartam tinédzserként elmenni harcolni a csecsen szabadságért, mert olvastam a Koránban egy verset, ami erre inspirált, hanem az amerikai értékeim miatt. Reagan elnöksége alatt nőttem fel a 80-as években, megtanultam a G.I. Joe rajzfilmek főcímzenéjéből, hogy harcoljak a szabadságért, bárhol, ahol baj van. Feltételeztem, hogy az egyénnek joga és kötelessége a világon bárhol közbelépni, ha úgy látja, hogy ott fenyegetik a szabadságot, az igazságot és az egyenlőséget.”

Ezt Michael Muhammad Knight, egy amerikában felnőtt arab írja a Washington Postban. Cikkében azt akarja megmagyarázni, hogy mi vehet rá egy nyugati országban nevelkedett muszlim bevándorlót, hogy a közel-keletre menjen harcolni valamilyen iszlamista szervezet oldalán.

Ami a legmeglepőbb, hogy Michael Muhammad Knight szerint, amikor ő tinédzserként New Yorkból Pakisztánba ment egy muszlim iskolába, nem a muszlim énje miatt akart csatlakozni az orosz uralom ellen harcoló csecsen felkelőkhöz, hanem az Egyesült Államokból hozott értékei miatt.

„Akármikor hallok egy amerikairól, aki keresztülrepül a világon, hogy belevesse magát egy olyan szabadságharcba, ami nem is róla szól, azt gondolom, mennyire tipikusan amerikai dolog ez!"

Sőt, Knight azt írja, hogy 17 évesen épp azok az emberek beszélték le arról, hogy csatlakozzon a csecsen harcosokhoz, akiket az Egyesült Államokban konzervatív, sőt intoleráns muszlimnak bélyegeznének.

Érdemes elolvasni a teljes cikket a Washington Poston, már csak azért is, mert új szemszögből segíthet értelmezni az olyan híreket, mint azt, hogy az FBI sejtése szerint egy amerikai-szíriai kettős állampolgár áll a korábban ISIS néven ismert Iszlám Állam – terrorszervezettől soha nem látott módon profi – közösségimédia-kampánya mögött.

Ahmad Abousamra 1981-ben született Franciaországban, de Boston egyik külvárosában nőtt fel. Apja neves endokrinológus volt a Harvard egyetem legnagyobb gyakorlókórházában. Ahmad egy katolikus magángimnáziumba járt, ahol végig kiemelkedően teljesített, majd az egyetemen is ösztöndíjas volt. Informatikusként végzett, majd egy telekommunikációs cégnél kapott állást.

Az élete 2004-ben (az USA iraki inváziója után egy évvel) változott meg, amikor elkezdett rendszeresen Irakba és Jemenbe járni. Itt került kapcsolatba az al-Kaida média-részlegével, majd innen került az ISIS-hez.

Ahmad Abousamra után az amerikai hatóságok is nyomozni kezdtek, 2013-ban az FBI legkeresettebb bűnözői közé is bekerült. (WP, ABCNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.