Nem érinti a paksi kölcsönt az új EU-s szankció

Brüsszeli diplomáciai forrásból úgy értesültünk, hogy az Oroszország ellen elfogadott és hamarosan kihirdetendő új EU-s szankciók

nem érintik a paksi beruházást.

A szankciókat csak péntek délután hirdetik ki, de az euobserver.com már közölte a tervezetet, ami érdemben nem fog változni. Eszerint az egyik új csapás az lesz, hogy az EU-ból és az USA-ból tilos lesz hitelt felvenni orosz állami bankoktól.

Ez azonban nem vonatkozik a paksi hitelre. A 10 milliárd eurós keretösszegű hitelszerződést Paks 2 megépítésére idén kötötte Magyarország Oroszországgal. Csakhogy itt nem állami banktól, hanem magától az orosz államtól kapja Magyarország a pénzt, így a szankció sem vonatkozik erre a szerződésre.

Úgy érteséltünk, hogy a magyar kormány megvétózta volna a szankciót, ha az érinti Paksot. A magyar kormány még azt is megpróbálja elérni, hogy a nukleáris beruházások békénhagyása külön kerüljön bele a szankciókról szóló hivatalos szövegbe. Ez még nem biztos, hogy átmegy, ám e kitétel nélkül is biztos, hogy a mostani szankció nem akadályozza meg a paksi pénz lehívását.