Oscar-díjas színész és rendező az óbudai polgármester-jelöltek között

POLITIKA
2014 szeptember 05., 19:38
comments 368

Megtaláltuk az idei választás legjobb polgármester-jelölti önéletrajzát. Nem túlzás, tényleg az. Szennyai Mária a III. kerületi városházát venné be, az Óbudai Újságban mutatkozik be a választóknak.

oscar

Van egy pár magyar Oscar-díjas, az ismertebb kortársak közül Rófusz Ferenc és Szabó István Magyarországon is él (Zsigmond Vilmos leginkább Los Angelesben, Elek Zoltán is Amerikában).

Szennyai Mária eddig nem volt egy Oscar-díjas magyarok listán sem, valamiről lemaradhattunk. Már a születési körülményei is fokozzák a rejtélyt, „személyi igazolványom szerint Cserszegtomajon születtem, 1950. 03. 08.”

Talán még „az Európa Tanács tagja lettem” mondaton akad meg egy pillanatra az ember, ott mintha államok lehetnének tagok.

Ő Júlia, meg az a nő, a Bárányok hallgatnakból

Szennyai Mária blogot ír, twitterezik, facebookozik, nem nehéz felvenni vele a kapcsolatot.

A színésznő szerint egyszerű az Oscar-rejtély megoldása, a díjakat ugyanis nem saját néven kapta.

A beszélgetés a bemutatkozás után így nézett ki:

Újságíró: Ön valóban Oscar-díjas?

Polgármester-jelölt: Én voltam Zeffirelli Rómeo és Júliájában Júlia, a Napfivér, Holdnővérben is én voltam a lány. Az Utolsó tangó Párizsbant is velem vették fel, a Bárányok hallgatnakban is én voltam a nő.

Kicsit kételkedő újságíró: Jodie Foster?

photo_camera Jodie Foster a Bárányok hallgatnakban 1991-ben és Szennyai Mária, körülbelül akkor

Polgármester-jelölt: Igen.

Újságíró: Miért álnéven játszik?

Polgármester-jelölt: Miért, Ön szerint a Mel Gibsonnak ez a valódi neve?

Újságíró: Miben játszott legutóbb?

Polgármester-jelölt: Mel Gibsonnal a Passióban. A Lukács-fürdőben vettük fel a nagy részét, én voltam Szűz Mária. És én is rendeztem. Rendezésért is kaptam Oscart.

Újságíró: Hol lehet megnézni, hogy milyen filmekben játszott?

Polgármester-jelölt: A Wikipedia egy szörny, onnan mindig kitörölnek valamit. El akarják itthont titkolni a külföldi sikereimet. Az imdb-n ott van minden. Kik akarják eltitkolni? Ügynöklista.

photo_camera Két kép 1968-ból. Az egyiken Olivia Hussey (néven szereplő) Júlia Zeffirelli filmjében, a másikon Szennyai Mária érettségi tablóképe a keszthelyi Vajda József Gimnáziumban. Olivia Hussey egyébként nem nyert Oscart az alakításáért.

A Wikipedia, amelyik mindig töröl

Szennyai Mária valóban hatalmas harcban van a Wikipediával. Elkezdte megírni a róla szóló bejegyzést, de a szerkesztők több mindent valóban töröltek. Például:

  • Oscar-díjat George Bush nem ad
  • Hasonlóképpen forrás kellene a Yale elvégzésére, az episzkopális felekezetre, és természetesen forrás az Evitában, az Utolsó tangóban, A bárányok hallgatnakban, az Onedinben stb. stb. való szereplésre is! Lehetetlen állapot, hogy évek óta itt van ez a cikk ezekkel a képtelen állításokkal. Magyar szinkronszerepek lettek volna ezek, vagy micsodák? Nagyon kérem, adjon egyértelmű választ, különben azonnal törlöm őket!
  • Meg szabad kérdeznem, hogy a Hetényi Egyetem mely városban található? Amíg nem tisztázódik ez a kérdés visszavontam a cikkben történt változtatásokat. A filmszerepes bejegyzésekre kívánatos lenne forrásokat hozni, különös tekintettel a The sunbroter and moonsister című Zefirelli filmre (a keresést megkönnyítendő Brother Sun, Sister Moon angol nyelvű, illetve Fratello Sole, Sorella Luna olasz nyelvű címek)
  • Ne írja be kérem a szócikkbe, hogy szerepelt a Maigret vagy a Dallas sorozatokban, mert ezt eddig nem tudta igazolni semmilyen forrással sem.

Így végül a wikipediából annyi derül ki, hogy Szennyai Mária valóban színész, több magyar színházban játszott. Filmként csak a Szomszédokat tüntetik fel. A Szennyai Mária által ajánlott imdb-n erről bővebb tájékoztatás is van:

szomszedok

Érdekes amúgy, hogy a Szomszédokból mindössze 331 rész készült. Szennyai a Szomszédokról azt mondta, hogy a külföldnek készült verzióban ő játszotta Almát.

Egy blogposztjából pedig az derül ki, hogy összesen 22 Oscart nyert eddig.

Ami egyéb hírekből megtalálható a színészről. Pályázott a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére és Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila mellett a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára is. Nem ő nyert, de szerinte a Nemzeti Színház és az ő kapcsolatában nem ez a fontos, hanem az, hogy az ő nevével szereztek pénzt annak a felépítésére, ezért ő az intézmény 49%-os résztulajdonosa. Mármint ő ezt mondja, és így adott ki közleményeket is.

Megkérdeztük azt is, hogy milyen szerepet vállalt a terrorizmus elleni harcban. Azt tudtuk meg, hogy 2006-ban, amikor Budapesten járt George W. Bush, személyesen találkoztak, ekkor csatlakozott a terrorizmus elleni harchoz. Tüntetéseken vesz részt, ha emberieség elleni dolgokat tapasztal ezeken, akkor megpróbál fellépni ellene.

Már hivatalosan is képviselőjelölt

Ezen a ponton elköszöntem Szennyai Mártától, akit éppen kampányolás közben értünk el telefonon. Mint mondta, a képviselő-jelöltséghez már összegyűlt a kellő számú aláírás. Valóban, már nyilvántartásba vették.
photo_camera Forrás: valasztas.hu

Azt is mondta, hogy a polgármester-jelöltséghez még gyűjt, mert ahhoz több aláírás kell.

Íme a program, sok sikert a politikában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.