Ez a semmi kis műanyag biszbasz örökre megváltoztathatja a repülést

életmód
2014 szeptember 06., 10:44
comments 165

Repülni szívás. Ami egykor bohókás kaland volt, az mára a horrorok horrorjává alakult:

  • a szívás már a reptéren kezdődik, ahova már két órával a járat indulása előtt kirendelnek;
  • hogy utána darabokra szedjék a csomagodat, esetleg átvizsgálják a testüregeid;
  • hogy utána a gép három órás késéssel induljon, mert a csomagpakolók véletlenül egy ismeretlen csomagot is bepakoltak a csomagtérbe.

És ez még csak a kezdet. Feljutottál a gépre, ahol aztán az egész úton égetik a biztonságiöv-lámpát, nehogy véletlenül felállhass. Halálra éheztetnek.

De nem ez a legnagyobb szemétség. A legnagyobb szemétség, hogy a gazdaságosságra hivatkozva adott területre egyre több ülést préselnek, ezért egy hozzám hasonló, annyira nem is magas (185 centi) ember jobban járna, ha a lábát feladhatná poggyászként.

Hogy miért ez a legnagyobb szemétség?

Mert minden másért a légitársaságokat gyűlölhetnénk, akik ezzel az egy ügyes húzással elérik, hogy mégis inkább egymás ellen forduljunk, mi, szerencsétlen áldozatok!

Edmond Alexandre-t például bilincsben vezették el a bostoni reptérről. A 61 éves francia férfi az American Airlines Párizs-Miami járatán utazott, amikor az előtte ülő hátradöntötte az ülését, felszámolva ezzel a maradékát is a lábtérnek. Alexandre érthető okokból nehezményezte ezt, aminek tettleg is hangot adott. Két légimarsall fékezte meg.

Innen is üzenem Bostonba:

veled vagyok, Edmond!

Ebben a lábtérért folyó, egyszerre zéró összegű és lose-lose játékban, mit játékban, kifárasztásos háborúban bukkant fel a héten wunderwaffeként egy amúgy már 11 éve létező, de eddig sokak figyelmét elkerülő találmány, a Knee Defender.

Ezt egy Ira Goldman nevű, 190,5 centi magasra nőtt washingtoni törvényhozási asszisztens találta fel. A látszólag jelentéktelen biszbasz pont azt tudja, amit ígér:

ha rögzíted a lehajtott étkezőtálcán, megakadályozza, hogy az előtted ülő hátrahajtsa a székét.

photo_camera Ne hagyja becsapni magát, a szemléltető ábrán látható lábtér a valóságban nem létezik!

A dolog ékegyszerűségű, kár is pazarolni rá a szót. A hatása viszont beláthatatlan.

Mint már említettem, a lábtérért folytatott kifárasztásos háborúnak ugyan nem lehet nyertese, de mégis zéró összegű játék: a helyet, amit az egyik fél megszerez, a másik veszti el.

A Knee Defender tehát nem megoldás, csak egy újabb fegyver az egyre öldöklőbb küzdelemben.

Hogy ez mennyire így van, azt egy másik, a nemrég útja megszakítására kényszerült járat esete bizonyítja. A United Airlines Newark-Denver járata szállt le Chicagóban, mert két utas összeverekedett. Egyikük, egy férfi, Knee Defenderrel akadályozta meg, hogy másikuk, egy nő, hátradöntse a székét. Amit a nő annyira nehezményezett, hogy arcon öntötte az italával a férfit. Pedig ők még csak nem is turistaosztályon, hanem economy Pluson utaztak, ahol egy picivel több a lábtér.

Sorstársaim, 160 centinél magasabb emberek! Kaptunk tehát egy új fegyvert a harcban. De ne feledjük, az igazi ellenség nem az, aki előttünk ül. Hanem aki háborúra kényszerít minket:

a rohadák légitársaság!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.