Itt az ukrán tűzszüneti jegyzőkönyv 12 pontja

külföld
2014 szeptember 07., 11:28

Az EBESZ hozta nyilvánosságra, az UNIAN számolt be róla, az MTI fordította le.

1. Haladéktalanul életbe kell léptetni a kétoldalú tűzszünetet.

2. Az EBESZ-nek biztosítania kell a fegyvernyugvás ellenőrzését.

3. Kijevnek végre kell hajtania a hatalom decentralizációját, Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény meghozatalával.

4. Az EBESZ-nek biztosítania kell az ukrán-orosz államhatár állandó ellenőrzését, és biztonsági övezetet kell létrehozni a határ menti övezetekben.

5. Haladéktalanul szabadon kell engedni az összes "túszt" és törvénytelenül fogva tartott személyt.

6. Törvényt kell elfogadni, amely megtiltaná azoknak a személyeknek a felelősségre vonását és megbüntetését, akik összefüggésbe hozhatók a Donyeck és Luhanszk megye egyes részein történt eseményekkel.

7. Folytatni kell az össznemzeti párbeszédet minden érintett bevonásával.

8. Intézkedéseket kell hozni a Donbasz-medencei humanitárius helyzet javítása érdekében.

9. A Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvénnyel összhangban meg kell rendezni ezeken a területeken az előre hozott helyhatóság választásokat.

10. Ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat.

11. El kell fogadni a Donbasz újjászületését és a régió életképességének helyreállítását szolgáló programot.

12. Szavatolni kell a tárgyalások résztvevőinek személyes biztonságát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.