Malajzia újabb szakértőket küld az Ukrajnában lelőtt maláj gép roncsainak vizsgálatára

Maláj szakértők és rendőrök repülnek Ukrajnába, hogy egyhónapos szünet után újrakezdjék a vizsgálatot a július közepén lezuhant malajziai utasszállító becsapódásának helyszínén.

Halid Abu Bakar malajziai rendőrfőnök vasárnap jelentette be, hogy hétfőn harminc maláj szakértő és rendőr repül Kijevbe, és a későbbiekben még ötvenen csatlakoznak hozzájuk. Bakar nem közölte, hogy mikor nyílik lehetőségük arra, hogy eljussanak a tragédia helyszínére, de a szakértőkkel és rendőrökkel nagyjából egy időben Ukrajnába utazik Hisamuddin Husein maláj védelmi miniszter is, hogy ezt elősegítse. A tárcavezető felkeresi Oroszországot és Hollandiát is, hogy tárgyaljon a vizsgálattal kapcsolatos kérdésekről.

Ausztrál, maláj és holland szakértők már július végén megvizsgálták a katasztrófa helyszínét, de csak kevesebb mint egy hetet tartózkodtak ott, és augusztus 6-án hazautaztak, mivel a harcok miatt túl veszélyesnek tartották a munka folytatását. Halid Abu Bakar korábban azt mondta, hogy a szakértők a becsapódás helyszínének kevesebb mint a felét tudták átfésülni és egyetlen roncsdarabot se tudtak onnan elszállítani.

Péntek este óta azonban elvileg tűzszünet van érvényben, így a helyszíni vizsgálódás nem ütközhet akadályokba.

Najib Razak maláj miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy meglehetősen meggyőző hírszerzési információk állnak a rendelkezésre a katasztrófa okairól, de össze kell még gyűjteni a helyszínen lévő bizonyítékokat. A szakértőknek még a tél beállta előtt el kell jutniuk a helyszínre, és néhány hétre van szükségük a bizonyítékok és az ottmaradt emberi maradványok összegyűjtésére.

A holttestek azonosítása egy hollandiai katonai támaszponton zajlik. Eddig csak 173 halottat azonosítottak. (MTI)