A jegybank szerint az ellenzéki pártok törvénytelenül korlátozni akarják az MNB függetlenségét

gazdaság
2014 szeptember 08., 11:36
comments 90

„A jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik, így az Országgyűlés költségvetési bizottságának mai ülése a testület szocialista elnöke által törvénytelenül került összehívásra a jegybank működésére vonatkozóan”

– írja a Magyar Nemzeti Bank az Ellenzéki pártok korlátozni próbálják a jegybank függetlenségét című közleményében.

Ez arra utal, hogy az MSZP a költségvetési bizottságban akarja beszámoltatni Matolcsy György jegybankelnököt amiatt, hogy az MNB  200 milliárd forintot költ az oktatási alapítványaira. Csakhogy a jegybank szerint ez törvénytelen. Akárcsak a Fidesz szerint, ami azt írta: költségvetési bizottság (ami ellenzéki vezetésű) nem, csak a gazdasági bizottság (ami fideszes vezetésű) számoltathatná el a jegybankelnököt. Annak viszont persze esze ágában sincs ezt megtenni. Az MNB is ezt írja:

„A jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik, így az Országgyűlés költségvetési bizottságának mai ülése a testület szocialista elnöke által törvénytelenül került összehívásra a jegybank működésére vonatkozóan.”

A jegybank egyébként azt is írja, hogy:

„Az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel – így például alapítványai létrehozatalával – az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt.”

Bármit is jelentsen ez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.