Putyin kedveli ezt

POLITIKA
2014 szeptember 08., 18:51
comments 786
  • Hétfő reggel kiszállt a rendőrség a kormány által is támadott Ökotárs Alapítvány irodájához. 
  • A házkutatás este hatig tartott, számos dokumentumot lefoglaltak.
  • Délután több százan tartottak szimpátiatüntetést a helyszínen. 

5-600 ember gyűlt össze hétfő délután az Ökotárs Alapítványnak otthont adó belvárosi épület előtt, hogy tiltakozzanak az alapítvány ellen indított rendőrségi vegzálás ellen. Mert abban minden jelenlevő egyetértett, hogy nehéz hagyományos rendőrségi intézkedésnek tekinteni, amikor egy esetleges pénzügyi szabálytalanság miatt folytatott nyomozást tucatnyi készenléti rendőr látványos társaságában folytatnak le.

Bár a folyamatban lévő nyomozás miatt az Ökotárs munkatársai nem nyilatkozhattak, úgy tudjuk, hogy dokumentumok és szerződések mellett szervereket is lefoglaltak a rendőrök. Külön furcsasága a hétfői eseményeknek, hogy bár most hivatalosan azért indult nyomozás az Ökotárs ellen, mert engedély nélkül adhattak kölcsönt civileknek (erről az egészről itt írtunk hosszabban), a rendőrség olyan szerződéseket is lefoglalt, melyek azokhoz a civil szervezetekhez köthetőek, akik ugyan soha nem kaptak kölcsönt, viszont a kormány korábban mint ellenzéki csoportosulásokat listázta őket.

civil

Az elsőnek a Heti Válaszban felbukkanó, majd az Emmi által kiadott listán olyan szervezetek szerepelnek, mint a TASZ, a K-Monitor, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen, a Transparency International, vagy a Roma Sajtóközpont.  Ezek miatt a szervezetek miatt vizsgálódott korábban a Lázár János vezette Miniszterelnökség által felkért Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KeHi), és most a jelek szerint a Nemzeti Nyomozó Irodának egyik másik ügyre hivatkozva sikerült is megszereznie az összes vonatkozó iratot.

Ártatlanok, de nem ártalmatlanok

- ezzel foglalta össze a civilek helyzetét a tüntetés elején Papp Réka Kinga, aki szerint a civil társadalomnak éppen az a feladata, hogy a kormány tevékenységét ellenőrizze. Majd röviden beszólt azoknak az ellenzéki politikusoknak is, akik most a kampányidőszakban rátelepednek erre az ügyre, de soha életükben nem tettek bele semmit a civilek munkájába. Ezzel valószínűleg a tüntetés helyszínén a kezdés előtt kicsivel megjelent Falus Ferencnek üzenhetett, de a viccpolgármester-jelöltet ezzel a kelleténél komolyabban vette: Falus szokásos formáját felmutatva a hvg.hu szerint azt mondta, hogy ő csak fagyizni indult erre unokájával, és nem is érti, hogy miért van itt ennyi rendőr.

A kötelező tüntetéselemnek számító vonulás után pedig kiderült, hogy a hétfői hatósági fellépés már olyan civil szervezeteknek is sok volt, akik eddig csak szakmai ügyekben konfrontálódtak a hatalommal. A spontán tüntetés két szónoka ugyanis  a Greenpeace magyarországi vezetője és a Kerékpárosklub elnöke volt.

A Greenpeace hazai igazgatója, Szegfalvi Zsolt arról beszélt, hogy egyértelmű lejáratókampány folyik a civilek ellen, hasonló ahhoz, mint amilyet Oroszországban vagy Indiában látni. Szerinte üzenete van annak, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien utcára tudtak jönni egy ilyen ügy mellett.

putyin

Az orosz hasonlat gyakori eleme volt a hétfői megmozdulásnak. Többen érkeztek Putyint ábrázoló táblákkal, és a vonulók is emlegették Putyin törvényeit, melyekkel példátlan sebességgel építhette le a civil társadalmat Oroszországban.

Szegfalvi utánn László János következett a Magyar Kerékpárosklubtól. A legnagyobb biciklis szervezet vezetője azzal kezdte, hogy amikor elmondta a többieknek az elnökségben, hogy itt fog beszélni, bolondnak nézték, és kérdezték, hogy nem lesz-e ebből bajuk.

László arról mesélt, hogy 65 évesen nehezére esik elfogadnia, hogy az elmúlt másfél évben az elnökségi üléseken állandó a taktikázás és a félelem, hogy egy-egy dolgot megléphetnek-e. Pedig gyakorlatilag egy fillér állami támogatást nem kapnak, de a régről ismert kötelező óvatoskodás mégis megjelent. Mint mondta, ezt a taktikázást ekkora mértékben még a KISZ-es időkben sem tapasztalta.

Mélységesen el vagyok keseredve, mondta az ügyről László, aki szerint ha legközelebb hozzájuk szállnak ki a hatóságok, ott is biztosan fognak egy rakás szabálytalanságot találni. De attól ők még nem bűnözők, tette hozzá.

A Kerékpárosklub elnökének felháborodását az is növelte, hogy a tömegben elterjedt, hogy Móra Veronikát, az Ökotárs vezetőjét az egész napos irodai házkutatás után előállították. Mórát az épületből készenléti rendőrök kísérték ki, és ott egy szót sem szólhatott, hanem egyből egy rendőrautóba ültették, de úgy tudjuk, a lakására vitték, hogy ott átadja számítógépét a rendőröknek.

IMG_1384

Móra mellett otthonában keresték fel az Ökotárs másik vezetőjét, Foltányi Zsuzsát is, aki éppen az Index újságírójával beszélt telefonon, amikor a készenléti rendőrök érkezése miatt meg kellett szakítania a vonalat.

Móra este az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrség korábban is kért tőlük információkat írásban, és a kért iratokat el is küldték. Ha kérték volna, a kívánt dokumentumokat most is összegyűjtötték és beküldték volna. Emiatt felháborítónak és teljesen fölöslegesnek tartják az eljárást, és panaszt is fognak tenni miatta. 

A tüntetés a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány irodája (DemNet) előtt ért véget. Ez volt a másik szervezet, aminek irodáját hétfőn megszállták a készenléti rendőrök. Az ok elég prózai: bár soha nem kaptak kölcsönt az Ökotárstól, és az eredeti váddal kapcsolatban sehogy sem voltak összefüggésbe hozhatóak, de náluk tároltak egy rakás szerződést, amit a norvég támogatások miatt a tizenhárom, kormány által kifogásolt szervezettel kötöttek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.