Végre egy jó hír: izmosodik az ózonréteg

Lassan összeszedi magát a Földet védő ózonréteg, elősősorban annak köszönhetően, hogy az 1980-as évektől kezdve fokozatosan kivonták a forgalomból azokat az aeroszol sprayket és hűtőgépeket, amelyek az ózont pusztító vegyi anyagokat használtak és bocsátottak ki. Erre jutottak az ENSZ tudósai, akik szerdán mutatták be a nyilvánosságnak kutatásaik eredményét.

Az ENSZ szerint 2000 és 2013 között 4 százalékkal nőtt a sztratoszférában található ózon aránya, miközben az előző 35 évben semmilyen növekedést nem sikerült megfigyelni. A csökkenés 1970-es években kezdődött, amikor a mindenféle káros anyagok elvékonyították a Földet a Nap ultraibolya sugárzástól védő gázréteget. A jelenség különösen az Antarktisz és a bolygó déli vidékei felett volt érzékelhető, ahol az ózonlyuknak köszönhetően sokkal gyakoribb lett az emberi bőrrák.

Szerencsére a problémát a világ viszonylag hamar felismerte, és már a nyolcvanas években megkezdődött az ózonrétegre káros vegyszerek kibocsátásának csökkentése. Az ENSZ szakemberei szerint pedig ez a mostani jó hír bizonyítja, hogy amikor a világ összefog, képes megoldani súlyos ökológiai problémákat is, bár az ózónréteg teljes helyreállítása még messze van.

Aggodalomra ad viszont okot, hogy az ózonpusztító gázok helyett használt anyagok egy része hozzájárul ahhoz a globális felmelegedéshez, ami ma már a világ legsúlyosabb környezeti problémája.