Észak-Korea támogatja a skót függetlenséget

Váratlan támogatót kaptak az elszakadáspárti skót nacionalisták: a diktatúra által támogatott, de Tokióban kiadott lapban jelent meg egy skót függetlenséget éltető írás, amiben azt is kifejtették, hogy remélik, ha létrejön a független Skócia, akkor felélénkülnek a gazdasági kapcsolatok a két ország között.

A Chonson Sinbo című lapnak kétszázezer olvasója van, és régóta úgy tekintenek rá, mint az észak-koreai rezsim hivatalos külföldi propagandaújságára. Azaz a lapban megjelentett kiállás könnyen értelmezhető Kim Dzsongun kiállásaként is.

A lap szerkesztője által írt jegyzetben arról is írnak, hogy Észak-Korea gazdag a természetes erőforrásokban, és nagyon kedvelik a skót whisky ízét, ezért a két ország kölcsönösen előnyt élvezhet egymás társaságából.

Az észak-koreai médiát figyelő nemzetközi szervezetek képviselője szerint az egyelőre nem világos, hogy az elzárt országba egyáltalán eljutott-e a népszavazás híre, de abban biztosak, hogy ha az igenek fognak győzni, arról be fognak számolni az országban. (Mashable)