Orbán elemzője a veszélyes oligarchákról értekezik

2014 szeptember 15., hétfő 6:12
73

Érdekes blogbejegyzéssel jelentkezett G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója. A Századvég az Orbán-kormány fontos szellemi műhelye, és G. Fodor korábbi posztjai alapján elkötelezett híve a miniszterelnöknek.

A Centrális erőtérben 2: a harmadik pólus című írás a szereplők megnevezése nélkül az Orbán – Simicska háborúról szól, és arra mutat rá, hogy ha Orbán Viktor győz, akkor a demokrácia győz.

G. Fodor szerint a kétpólusú politikai rendszerekben (bal és jobb vetélkedése) könnyen egy harmadik erő, az oligarchák jönnek ki győztesen, mert a gyenge államba beszivárogva könnyen érvényesítik érdekeiket. Ahogy a poszt első részében G. Fodor rámutatott, Magyarországon már nincs két politikai pólus, csak az egyik oldalt lehet komolyan venni, és ezt (a Fideszt) nevezi centrális erőtérnek.

Most, hogy a politikai térfélen nincs ellenfél, végre lehetőség van kiszorítani az oligarchákat. G. Fodor általánosságban, nemzetközi trendekről ír, de nyilvánvalóan a hazai helyzetre gondol közben.

Érvelésének lényege: ha a nép által választott politikusok (esetünkben a centrális erőtér) gyakorolja a teljes hatalmat, akkor az demokratikus irányítást jelent, míg a nem elszámoltatható oligarchák csapdába ejtik a politikát és átveszik a hatalmat.

A fő állítás lényegében tehát az, hogy Orbán Viktor harca Simicska Lajos ellen a demokrácia küzdelme a demokrácia ellenségével szemben.

Fontos idézetek a cikkből:

  • A tét az, hogy vajon a centrális erőtér létrejötte milyen következményekkel jár a harmadik pólusra nézve. Röviden: kié a hatalom?
  • A harmadik pólus problémája az oligarchia-kérdés alesete, s mint ilyen, globális jelentőségű.
  • Az oligarchiák ugyanis gazdasági hatalmukat politikai hatalommá alakítják, hogy tovább növeljék monopolisztikus befolyásukat.
  • A modern parlamentáris demokráciákat nem elsősorban „kívülről” (weimarizálódás, autoriter tendenciák), hanem „belülről” fenyegeti veszély: a választási versenyt megkerülő, az elszámoltatás és felelősség alól kibújó üzletemberek láthatatlan „politikai családja”, amely rövid távú üzleti érdekeit érvényesítve írhatja felül a választói akaratot.
  • A centrális erőtér kiépülése és megszilárdulása ezzel szemben a harmadik pólusra nézve jelent veszélyforrást.
  • A centrális erőtér nem gyengíti, hanem erősíti a demokráciát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt