Pénzmosásért őrizetbe vették Vlagyimir Jevtusenkovot

bűnügy
2014 szeptember 16., 19:01
comments 39

A központi nyomozóhatóság bűnvádi eljárást indított ellene, és házi őrizetbe helyezte.

Jevtusenkov a Basnyefty energetikai cég és a volt szovjet térségben az egyik legnagyobb mobilszolgáltató, az MTSZ részvényeit is birtokló Szisztyema igazgatótanácsának elnöke. A Forbes szerint a 9 milliárd dolláros (2179 milliárd forint) vagyonával a 15. leggazdagabb orosz.

Azzal vádolják, hogy a cége az eredetileg megállapított értéknél 500 millió dollárral kevesebbért, 2,5 milliárd dollárért (kb. 605 milliárd forint) vette meg az Oroszországi Föderációhoz tartozó, déli-uráli Baskír Köztársaság üzemanyag és energetikai vállalatának, a Basnyeftynek a részvényeit.

photo_camera Putyin és Jevtusenkov 2006-ban (Fotó: Szergej Gunejev / RIA Novosty)

Az FBI-hoz hasonló szerepet betöltő orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a Basnyefty magánkézbe adásánál elkövetett törvénysértés gyanújával. Az ügyre a Baskír Köztársaság volt elnökének fia ellen indított nyomozás alatt „derült fény”. (Idézőjelbe tettem, hiszen az orosz hatóságokról és egy milliárdosról van szó.)

A feltételezések szerint Murtaz Rahimov Ural, kihasználva az apja magas tisztségét, egy sor társaság részvénytöbbségének elsikkasztását szervezte meg 130 milliárd rubel (821 ezer milliárd forint) értékben.

Alekszandr Sohin, az orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSZPP) elnöke az elhíresült Jukosz-üggyel hasonlította össze a Jevtusenkov ellen indított eljárást. Az üzletember is tagja az RSZPP igazgatóságának. Sohin azt mondta, hogy utoljára 11 évvel ezelőtt vettek őrizetbe a szövetség vezetésének egyik tagját, mégpedig Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz orosz olajtársaság volt főrészvényesét.

Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője visszautasította, hogy bárki párhuzamot vonjon a Vlagyimir Jevtusenkov elleni eljárás és a Jukosz-ügy között. Mihail Hodorkovszkijt 2003 novemberében, Vlagyimir Putyin államfői ideje alatt több millió tonna kőolaj ellopásával és 23,5 milliárd dollár értékben elkövetett pénzmosással vádolták meg, és két ügyben összesen 13 és fél évre ítélték. Az ellenzéki tevékenységet folytató orosz üzletember tavaly év végén szabadult a börtönből, miután a harmadszor is államfőként hatalom lévő Putyin amnesztiában részesítette. Azóta külföldön él, és például Kijevből támadta Putyint. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.