Hiába van tűzszünet Donyeckben, porrá lőtték a repteret

külföld
2014 szeptember 17., 13:03
comments 58

Ukrán hírügynökségi jelentések szerint hiába van érvényben tűzszünet az ország keleti felében, oroszbarát fegyveresek szerda délelőtt újra megtámadták a donyecki repteret. A repülőtér környékén robbanások voltak és Grad rakéták hangját lehetett hallani. Egy lövedék eltalált egy gázvezetéket is. Egy helyszíni videó szerint teljesen használhatatlan lett a légi kikötő:

A donyecki repülőtér ukrán katonát ellenőrzése alatt állt, de a szeptember 5-én kötött minszki tűzszüneti megállapodás ellenére az elmúlt napokban is folytatódtak a harcok a stratégiai fontosságúterületért. Magát a várost a szakadárok ellenőrzik. Állítólag a szakadárok három kisebb településen - Orlivkán, Velika Krinkánl és Kurahovón - nem az ukrán katonákat, hanem civil házakat lőnek, hogy így járassák le a kijevi irányítás alatt álló reguláris sereget. Luhanszkban oroszbarát szakadárok elfoglalták a helyi egyetemet, rektorát letartoztatták és eddig ismeretlen embereket neveztek ki az intézmény irányítására.

photo_camera AFP PHOTO/ALEKSEY CHERNYSHEV

Közben Jacenyuk miniszterelnök  arra kérte a védelmi és a belügyminisztériumot, hogy tartsa teljes harckészültségben a fegyveres erőket. Jacenyuk szerint Oroszország láthatóan nem akarja

"sem békével, sem stabilitással megajándékozni Ukrajnát."

A miniszterelnök szerint Ukrajna képes finanszírozni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán fegyveres erőket. Ez jelenleg napi 80 millió hrivnyába, azaz mintegy 1,6 milliárd forintba kerül. Az ukrán parlament kedden elfogadott egy törvényt, ami szerint átvilágítják az ország közel  egymillió állami tisztségviselőjét és közalkalmazottját. Jacenyuk szerint az új lusztrációs törvénnyel véget vetnek az előző kormányzattól örökölt korrupciós gyakorlatnak. (MTI/BBC/Interpretermag)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.