Közös hadtestet állít fel Lengyelország, Litvánia és (figyelem!) UKRAJNA

külföld
2014 szeptember 19., 17:41
comments 137

Az ukrán, a lengyel és a litván védelmi miniszterek pénteken állapodtak meg abban, hogy országaik felállítanak egy több ezer fős közös hadsereget.

A lengyel védelmi minisztérium szóvivője szerint egy közös haderő felállításáról már 2007-ben is tárgyalt a három ország, és már akkor is abban állapodtak meg, hogy a hadtest alapvetően békefenntartó feladatokban venne részt. 2007-ben azt tervezték, hogy a katonákat az ENSZ, az EU és a NATO közösen irányítaná. 2007-ben még Viktor Juscsenko volt Ukrajna elnöke, akkoriban az ország többször próbált közeledni a Nyugathoz.

photo_camera A megállapodást aláíró miniszterek. Egészen elképesztő, hogy a képről pontosan le lehet olvasni, melyikük melyik országot képviseli. A zászlókat ne nézze, csak tippeljen! Megfejtés a cikk alján. (AFP)

A most felállított haderő parancsnoksága a kelet-lengyelországi Lublinban lesz, de a katonák nem itt állomásoznak, hanem külön-külön, a három anyaállamban.

Persze mindenki arra kíváncsi, mi lehet a szerepe ennek a haderőnek az ukrán válságban.

De erről a szóvivők nem mondtak semmit.

Egy ilyen hadtest felállítása persze akkori is óriási lépés Ukrajna nyugatra húzása és a lengyel-litván védelmi igény kielégítése felé, amekkora nagyon rég nem volt. (BBC)

És a megfejtés: a képen a miniszterek sorrendje: litván - lengyel - ukrán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.