Több ezer hongkongi diák tüntet a demokráciáért és Kína ellen

A hétfőn indult tiltakozóakció első napján több ezren gyűltek össze. A cél egy nagyobb társadalmi ellenállás megteremtése a szabad választások lehetőségét megtagadó kínai rezsimmel szemben.

A diáktüntetők a városállam északi részén lévő egyetemi kampuszain táboroztak le, a meleg nyári napsütés ellen esernyőkkel és sátrakkal védekezve.

(AFP PHOTO / XAUME OLLEROS)

Közben a város többi részén is folytatódnak a tiltakozások. A legismertebb demokráciapárti szervezet, az Occupy Central többek között az üzleti negyed blokádját ígérte meg. De a diákok hétfői foglalása az első konkrét cselekedet, amivel a kínai döntés ellen kívánnak tiltakozni.

A mostani tiltakozásokat az váltotta ki, hogy augusztus végén a kínai hatóságok kizárták annak a lehetőségét, hogy demokratikus választásokon döntsenek arról, ki vezesse 2017-től a Kínához tartozó, de különleges státuszú várost.

(Lam Yik Fei/Getty Images)

Ehelyett inkább a választásokon majd két vagy három jelölt közül lehet választani, személyüket pedig sokakat reprezentáló bizottság fogja majd megnevezni. Azaz Kína kézi vezérelt vezetőket tenne a város élére.

Hongkongban a demokratikus választásokat elutasító döntés egy különösen kényes időszak közepén jött. A városban a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és a kínai diktatúra növekvő befolyása miatt már minden ötödik ember azt tervezi felmérések szerint, hogy külföldre távozik. Az ott élők pedig kifejezetten pesszimistán látják a város jövőjét. (AFP/BI, címlapkép: Lam Yik Fei/Getty Images)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.