Jó, eddig történt, ami történt, de ha Ukrajna még egy lépéssel is közelebb kerül az EU-hoz, abból baj lesz

Vlagyimir Putyin levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, és azt követelte Barrosótól, hogy tárgyalják újra az EU és Ukrajna közötti kereskedelmi és társulási megállapodást. Az orosz elnök azzal fenyegetőzött, hogy ha Ukrajna megpróbálja életbe léptetni a megállapodás bármelyik részét, akkor Oroszország

azonnali megtorló intézkedésekkel fog válaszolni.

A megállapodást az európai és az ukrán parlament szeptember közepén ratifikálta, de abban állapodtak meg, hogy a szerződés nem lép hatályba egészen 2015 végéig. Azonban míg EU és az új ukrán kormány ezt az időszakot a Kreml megnyugtatására szeretné felhasználni, és nem szeretnének már változtatni a szerződés rendelkezésein, Moszkvában a hatálybalépés elhalasztását sokáig úgy értékelték, hogy Ukrajna és az EU hajlandó módosítani is a megállapodáson, ami elmélyítené Ukrajna nyugati kapcsolatait és kivonná az országot az orosz befolyási zónából.

Az EU vezetői azonban többször is nyiltvánvalóvá tették, hogy a megállapodáson nem kívánnak változtatni, és Putyinéknál valószínűleg most esett le, hogy ha nem tesznek valamit, akkor a szerződés 2015 végén a jelenlegi formájában lép hatályba.

Ezért kérte levelében az orosz elnök, hogy kezdjék meg az egyezmény újratárgyalását. Ukrajna pedig belföldön se hozzon olyan intézkedéseket, amik az egyezményben foglaltak megvalósítása felé visznek.

2013 őszén az egész ukrán balhé azért kezdődött, mert akkor még Janukovics elnök szeretett volna társulási megállapodást aláírni az EU-val. Abból nem lett semmi, és azóta már Janukovics is elmenekült Ukrajnából, a társulási megállapodásról viszont nem feledkezett meg az EU. Ráadásul az új kijevi vezetés is lényegesen nyugatpártibb, így Porosenko elnök számára is sokat jelent, hogy választási ígéreteinek megfelelően közeledni tudjon az Európai Unióhoz. (Financial Times - fizetős link)