Az EU és Ukrajna is rossz néven veszi, hogy nem adunk gázt az ukránoknak

háború
2014 szeptember 26., 19:11
comments 310

Már ma több gáz érkezett Magyarországra, mint korábban, és úgy tűnik ehhez csak annyit kellett tennünk, hogy az ukránok fel elzárjuk a vezetéket. Erről jelent meg cikk a BBC-n.

Arra utalnak, hogy néhány nappal azután, hogy az orosz állami energiacég, a Gazprom vezetője Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt már le állítottuk a szállításokat Ukrajna felé, és több gázt kapunk az oroszoktól, mint korábban. Azt is leírják, hogy a magyar kormány többször kritizálta az Oroszország elleni szankciókat, és mi sokkal jobban vagyunk Putyinnal, mint nyugati országok.

Az ukrán Naftogaz szerint a magyar szállítások leállítása

váratlan és érthetetlen.

Azt is mondták, hogy remélik, hogy Magyarország eleget tesz szerződésben vállalt kötelességeinek, és nem engedi, hogy az oroszok a gázcsapok elzárásával zsarolják Ukrajnát vagy az Európai Uniót.

Pedig első ránézésre úgy tűnik, hogy éppen ez történik.

Orosz gáz nélkül nincs se téli fűtés, se ipar Ukrajnában, Putyinék pedig elzárták a gázt, és kevesebbet szállítanak azokba az országokba, akik eladnak Ukrajnának.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a tagállamoknak igenis juttatniuk kéne gázt Ukrajnának, akár abból, amit az oroszoktól vásárolnak. Az orosz energetikai miniszter viszont azt mondta, hogy a Gazpromtól vett gáz nem értékesíthető tovább Ukrajnának. Arra utalt, hogy az oroszok elzárják a gázt, ha az uniós országok továbbra is segítik vele Ukrajnát.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy nem jöhet létre olyan helyzet, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt Magyarország nem jut hozzá a nekünk szükséges gázmennyiséghez. (BBC)

UPDATE:

Közben úgy néz ki, hogy Ukrajna megállapodott Oroszországgal a gázszállítások újraindításáról. Ezt Guenther Oettinger energiaügyekért felelős uniós biztos jelentette be. A megállapodás az ukrán kormány és a Gazprom képviselői között született, arra még az orosz politikusoknak rá kell bólintania.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint egyes elemzők kicsit még korainak tartják az ünneplést, és a mostani bejelentés szerintük azt mutatja, hogy a tél közeledtével az EU mindenképpen megállapodást akar, nehogy az oroszok a nyugati országok felé is elzárják a gázt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.