A földi víz öregebb a Napnál!

TUDOMÁNY
2014 szeptember 28., 07:49
comments 104

Eddig is sok elmélet keringett a földi óceánok eredetéről, de ezek mindegyike azt feltételezte, hogy a víz a Naprendszer kialakulásakor keletkezett. Ezt cáfolja most a Michigani Egyetem, a Carnegie Institution, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ és az Exeteri Egyetem kutatóinak új tanulmánya.

A kutatók a korai Naprendszerben, a bolygók kialakulása előtti évmilliók során lezajló kémiai folyamatokat modellezve arra jutottak, hogy a földi víz már a Naprendszer, sőt, a Nap kialakulása előtt is itt volt. Magyarán:

a földi óceánok még a Napnál is öregebbek.

Ez egyben azt is jelentheti, hogy az univerzumban sokkal gyakrabban fordulhatott elő hasonló. "Eddig azt gondoltuk, hogy a földi víz a korai Naprendszerben uralkodó egyedi körülmények eredményeként jött létre, és hogy ezek a körülmények rendszertelenül fordulhatnak csak elő máshol. Most, hogy bebizonyítottuk a földi víz ősi eredetét, láthatjuk, hogy a Naprendszerünk kialakulása nem is egyedi, vagyis más naprendszerek bolygói is vízben gazdag környezetben jöhettek létre" - mondta a tanulmány egyik szerzője Tim H. Harries.

A tanulmányt itt olvashatja. (Via Forbes, LA Times.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.