https://444.hu/assets/033_RIA14-2500628_4938.jpg

Lenin-szobrot döntöttek ki Harkivban

külföld
2014 szeptember 29., 08:45
comments 48

Az ország keleti részében lévő, korábban heves harcok színteréül szolgáló Harkivban ezrek gyűltek össze Lenin szobra körül vasárnap este. Némi tüntetés után pedig nekiláttak a szobor kidöntéséhez, a rendőrök nem avatkoztak közbe.

photo_camera (SERGEY KOZLOV / RIA NOVOSTI)

Még a szobor földre rántása előtt többen felmásztak a szobor talpazatára, és a Dicsőséget Ukrajnának! mondatot vésték bele. A szobor földet érése után pedig a tömeg elkezdte széttörni a szobrot, hogy emlékdarabokat vihessenek belőle haza. Az orosz állami RT jelentése szerint indult az ügy miatt nyomozás, kulturális örökségvédelem alatt álló érték megrongálásának vádjával.

Az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov közben annyit írt ki Facebook-oldalára, hogy Hadd dőljön. Harkiv kormányzója nemrég maga írt alá egy rendeletet, ami a szobor eltüntetéséről gondoskodott volna, de a tüntetők saját kezükbe vették inkább a dolgot.

photo_camera (SERGEY KOZLOV / RIA NOVOSTI)

December eleje óta több mint 160 Lenin-szobrot romboltak le Ukrajnában.

Korrekció: Persze mindez semmi ahhoz képest, hogy kora reggel ezt már megírtuk egyszer. :/ (Time)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.