Szaúd-Arábia megtiltotta a beutazást a nyugat-afrikai muszlimoknak az ebola miatt

2014 október 5., vasárnap 13:52
66

Az ebolajárvány miatt idén mindenképp kimarad a mekkai zarándoklat Libéria, Guinea és Sierra Leone muszlim lakóinak, Szaúd-Arábia kormánya ugyanis a járványveszélyre hivatkozva megtagadja a beutazást a három nyugat-afrikai országból érkezőktől. Rijádban elővigyázatossági intézkedésnek nevezik a tiltást, arra hivatkoznak, hogy a rengeteg nemzetközi zarándokkal érintkezve akár világméretűvé is válhatna a vírus.

Mindhárom tiltólistára tett országban sok muszlim él, a nagyjából 4 milliós Libériában a lakosság 12 százaléka, a 6,2 milliós Sierra Leonéban 71 százaléka, a 10 milliós Guineában pedig 85 százaléka muszlim vallású. Persze mindhárom ország nagyon szegény, tehát valószínűleg egyébként sem milliós számban indulnának zarándokok innen Mekkába, de az ENSZ adatai szerint Szaúd-Arábia már így is 7000 olyan vízumkérelmet utasított vissza ebből a három országból, melyek a haddzs idejére szóltak volna.

Szaúd-Arábia minden évben nagy energiát fektet a mekkai zarándokok egészségügyi felügyeletére, a reptereken például 15 ellenőrző ponton kell áthaladniuk a külföldieknek, és kérdőívet kell kitölteniük arról, hogy a közelmúltban milyen országokban jártak. A kérdőíveket ellenőrző orvosstáb ez alapján további kivizsgálásokat is elrendelhet. Már egy mobilalkalmazás is készült, melyen keresztül a zarándokok tartózkodási helyük szerint azonnal megkapják az esetleges egészségügyi veszélyekről szóló tájékoztatást. (al-Jazeera)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt