Orbánnak még egy ostoba rasszistával szemben is sikerült elbuknia az imázsversenyt

2014 október 7., kedd 12:52

Hosszú, de jó cikkben számol be a Daily Beast Richard Spencer, a National Policy Institute rasszista csoport vezérének budapesti kalandjairól. A cikk szerzője, James Kirchick szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek

sikerült mártírt csinálnia egy ostoba seggfejből,

akiről valószínűleg soha nem hallottunk volna, ha Orbán nem utasítja belügyminiszterét, Pintér Sándort arra, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel akadályozza meg a tervezett rasszista konferencia megtartását. Hogy ez miért volt ostobaság, azt a TASZ elég jól elmagyarázta már.

A cikkben olyan remek mondatok vannak, mint például ez, ami a konferenciára eredetileg meghívott, de részvételét végül lemondó jobbikos Gyöngyösi Márton elhatárolódását cikizi:

„Ha az a csávó is elhatárolódik tőled, akit a világban arról ismernek, hogy a parlamentben követelte a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő zsidók összeírását, akkor profi rasszistaként elérted a mélypontot.”

De ennél sokkal kellemetlenebb, hogy a hülyeségek hirdetésének betiltása apropót adott Orbán Viktor eddigi civil- és szabadsajtó-ellenes lépéseinek felsorolására is. De nem maradhatott ki belőle Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes alig burkoltan Orbánnak címzett kritikája sem.

Persze ez részben a szólásszabadság eltérő amerikai és európai értékeléséről is szól. Kirchick elismeri, hogy Európában a kormányok hajlanak a szólásszabadság korlátozására, amennyiben az sértheti mások emberi méltóságát. Én az amerikai felfogás híve vagyok, amit Kirchick találóan úgy foglal össze, hogy

ha az emberek mindenféle faszságot gondolhatnak, akkor hadd beszélhessenek is faszságokat.