Orbánnak még egy ostoba rasszistával szemben is sikerült elbuknia az imázsversenyt

POLITIKA
2014 október 07., 12:52
comments 21

Hosszú, de jó cikkben számol be a Daily Beast Richard Spencer, a National Policy Institute rasszista csoport vezérének budapesti kalandjairól. A cikk szerzője, James Kirchick szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek

sikerült mártírt csinálnia egy ostoba seggfejből,

akiről valószínűleg soha nem hallottunk volna, ha Orbán nem utasítja belügyminiszterét, Pintér Sándort arra, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel akadályozza meg a tervezett rasszista konferencia megtartását. Hogy ez miért volt ostobaság, azt a TASZ elég jól elmagyarázta már.

A cikkben olyan remek mondatok vannak, mint például ez, ami a konferenciára eredetileg meghívott, de részvételét végül lemondó jobbikos Gyöngyösi Márton elhatárolódását cikizi:

„Ha az a csávó is elhatárolódik tőled, akit a világban arról ismernek, hogy a parlamentben követelte a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő zsidók összeírását, akkor profi rasszistaként elérted a mélypontot.”

De ennél sokkal kellemetlenebb, hogy a hülyeségek hirdetésének betiltása apropót adott Orbán Viktor eddigi civil- és szabadsajtó-ellenes lépéseinek felsorolására is. De nem maradhatott ki belőle Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes alig burkoltan Orbánnak címzett kritikája sem.

Persze ez részben a szólásszabadság eltérő amerikai és európai értékeléséről is szól. Kirchick elismeri, hogy Európában a kormányok hajlanak a szólásszabadság korlátozására, amennyiben az sértheti mások emberi méltóságát. Én az amerikai felfogás híve vagyok, amit Kirchick találóan úgy foglal össze, hogy

ha az emberek mindenféle faszságot gondolhatnak, akkor hadd beszélhessenek is faszságokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.