Dühös tüntetők gyülekeznek St. Louisban, miután egy rendőr lelőtt egy fekete tindédzsert

külföld
2014 október 09., 06:04
comments 36

Szerdán este egy szolgálaton kívüli rendőr meglőtt és halálosan megsebesített egy fekete tinédzsert St. Louisban. A tanúk és a rendőrség beszámolói egymásnak ellentmondóak és zavarosak, egyelőre a rendőrség is csak vizsgálja az ügyet.

A hivatalos rendőri beszámoló szerint a 32 éves fehér rendőrjárőr viselte az egyenruháját és a rendőri szolgálaton kívüli, de a rendőrség által jóváhagyott munkát végzett, amikor igazoltatni akart egy fekete járókelőt. Amaz azonban futásnak eredt. A rendőr üldözőbe vette, de a fekete fiatal megfordult, és rálőtt a rendőrre, aki viszonozta a tüzet, és halálosan megsebesítette a férfit.

A városi rendőrség szóvivője szerint a fekete fiú fegyverét megtalálták a helyszínen.

Néhány tanú azonban mást állít, egy fiatal fekete nő, aki a lelőtt fiú unokatestvéreként azonosította magát, azt mondta, hogy az unokatestvérénél nem fegyver volt, hanem csak egy szendvics. Ő az újságíróknak meg is nevezte az elhunytat: Vonderrit Myers Jr.-nak hívták és 18 éves volt (bár néhány tanú, aki ismerte az áldozatot Vonderricknek betűzte a nevét.

Az áldozat unokatestvére a Michael Brown-ügyhöz hasonlította a történteket, ez volt az a lövöldözés a St. Louis egyik elővárosának számító Fergusonban, ami után a helyi feketék, majd amerikai jogvédők is utcára vonultak a rendőri brutalitás ellen tüntetve. A demonstrálók többször összecsaptak a rendőrökkel, a településre még a Nemzeti Gárdát is behívta a kormányzó. (Fergusonról bővebben itt.)

A helyiek számára is adott a párhuzam, más éjjel tucatnyian gyülekeztek a lövöldözés színhelyén St. Louisban. (LATimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.