Lehet, hogy nem tud felállni Juncker vezetésével november 1-ig az Európai Bizottság

eu
2014 október 09., 13:21
comments 16

Fennáll annak kockázata, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság nem tud majd november 1-jén hivatalba lépni – válaszolta újságírói kérdésre Juncker egyik szóvivője, Margarítisz Szkínász.

Mivel tegnap az Európai Parlament illetékes bizottságai nagy többséggel úgy döntöttek, hogy a Juncker által energiaunióért felelős alelnöknek kijelölt Alenka Bratusek nem alkalmas uniós biztosnak, Szkínász a jogi helyzetet úgy értékelte: a labda továbbra is a parlament térfelén van, mert a meghallgatásokat a bizottsági elnököknek, majd az EP házbizottságaként működő ún. elnökök konferenciájának kell hivatalosan értékelni, ez pedig csak a jövő héten várható. Alenka Bratusek, a bukott szlovén miniszterelnök szerinte továbbra is kijelölt biztos.

A biztosok listáját Juncker szeptember 1-én beterjesztette a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak, ami azt még aznap jóvá is hagyta, kijelölve ezáltal a leendő biztosokat. De mielőtt a tanács tényleg kinevezhetné a biztosokat, az EP-nek is szavaznia kell a testületről. Az EP egyes biztosokat nem utasíthat el, a plenárisnak az egész bizottságról egyben kell döntenie. Szkínászt hosszasan faggatták az újságírók arról, hogy lehet-e egyáltalán módosítani a tanács által jóváhagyott biztosi listát, illetve ki és hogyan teheti ezt meg, de Juncker szóvivője makacsul azt hajtogatta, hogy a biztosokat, a bizottság elnökének javaslata alapján, vele egyetértve, a tanács nevezi ki, miután megkapta hozzá az EP jóváhagyását.

Szkínász a sokadszor, sokadik formában feltett újságírói kérdésre végül olyan választ adott, hogy a listát el lehet utasítani, vagy el lehet fogadni, a módosítás itt jogi értelemben nem értelmezhető kifejezés. Diplomáciai források szerint ugyanakkor igenis van arra mód, hogy a tanács módosítsa a listát, ha Juncker a szlovén kormánnyal egyeztetve javaslatot tesz rá.

„Jogi értelemben még valóban jelölt, de politikai értelemben egyértelműen elutasítottuk, és nincs mód arra, hogy a jelölését fel lehessen támasztani” – közölte Bratusekkel kapcsolatban Gianni Pittella, az EP szociáldemokrata frakciójának vezetője a meghallgatásokról tartott sajtótájékoztatóján. Az olasz politikus azt tartaná jónak, ha Alenka Bratusek helyét egy olyan nő venné át, aki eredetileg is rajta volt azon a listán, amit Ljulbljana Junckernek megküldött, mégpedig Tanja Fajon, aki jelenleg EP-képviselő a szociáldemokrata frakció tagja.

Szkínász azt is közölte, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint, az EP hivatalos állásfoglalása nélkül egyelőre nem lát okot arra, hogy változtasson a tárcák elosztásán. A bizottság megválasztott elnöke elégedett, hogy a 27 meghallgatást követően az EP illetékes szakbizottságai 26 esetben pozitív eredménnyel zárultak.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Navracsics Tibor meghallgatásának kimenetelével is elégedett. A magyar biztos esetében az EP kulturális és oktatási bizottsága úgy döntött, alkalmas arra, hogy uniós biztos legyen, de nem támogatják, hogy oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgárságért felelős tárcát kapja. A biztosi meghallgatásokat értékelendő eredetileg csütörtökön kellett volna összeülniük az EP bizottsági elnökeinek, majd utána az elnökök konferenciájának is, de ezeket a tanácskozásokat végül a jövő hét elejére halasztották. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.