Recesszióba taszítja az Ebola-járvány Nyugat-Afrikát

AFP PHOTO / SEYLLOU

A Világbank a három leginkább érintett nyugat-afrikai ország államfőjének találkozójára időzítette a jelentését az Ebola várható gazdasági hatásairól. Az optimista verzió szerint sikerül a járványt az év végéig megfékezni, így "mindössze" 3.8 milliárd dollárnyi bevételkiesést okoz. Ez Libéria és Sierra Leone esetében 3%-os, Guineának meg 2%-os gazdasági visszaesést jelent.

A Világbank legpesszimistább forgatókönyve szerint azonban, ha nem sikerül megállítani a betegséget, akkor 2015 végéig 200.000 fertőzöttel és 100.000 hallottal kell számolnunk.

Ebben az esetben Libéria 12%-os, Sierra Leone pedig 9%-os recesszióval szembesülne. A gazdaságból kieső bevétel meghaladná a 33 milliárd dollárt.

És ez a vészforgatókönyvek egyik legderűlátóbb verziója, az Amerikai Járványügyi Hatóság riasztó jóslata 1.4 millió fertőzöttel és 700.000 halottal számol. Ez természetesen az országok teljes szétesésével járna. Pedig a vírus megjelenéséig a három ország a világ legdinamikusabban növekedő gazdaságai közé tartozott. Sierra Leone idei és 2015-ös prognózisa is 8% fölé saccolta a gazdasági növekedést. (Financial Times)