A francia gazdasági miniszter 300 milliárd eurós New Dealt szeretne Európának

gazdaság
2014 október 12., 15:42
comments 39

Emmanuel Macron vasárnap jelentette be a gigantikus gazdaságélénkítő csomagot, amivel a cél a befektetés és a növekedés beindítása Európában. Emellett hazájába is fiskális reformokat ígért.

Macron szerint Európának szüksége van egy New Dealre, hasonlóan ahogy a válság sújtotta Egyesült Államoknak is szüksége volt rá a harmincas években.

Macron kommentálja kevéssel azután hangzott el, hogy a holland gazdasági miniszter, Jeroen Dijsselbloem, aki egyben az eurót bevezető EU-s tagországok gazdasági minisztereinek külön tanácsát is elnökli most, arról beszélt, hogy Franciaország nem kaphat extra időt, hogy az államháztartási hiányát 3 százalék alá csökkentse.

Macron szerint egy ilyen tervvel mindenki nyerne, miközben jelenleg mindenki veszít. Példaként a német gazdaság friss megtorpanását hozta fel. A német gazdasági miniszter, Wolfgang Schaeuble csütörtökön tagadta, hogy Németország recesszióba süllyedne, és kitartott korábbi véleménye mellett, hogy pusztán csekkek írásából nem fog növekedés születni, és szerinte a több költés nem vezetne egy felvirágzó európai gazdasághoz.

A francia miniszter most elismerte, hogy Franciaországnak is van mit csinálnia fiskális területen, de szerint a következő hat hónapban megalkothatják egy New Deal tervét. Állítása szerint a következő hetekben részletekkel áll majd elő azzal kapcsolatban, hogy hogyan is képzelné ezt az egészet. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.